I’m Your Woman (2020)

Regie: Julia Hart | 120 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Rachel Brosnahan, Marsha Stephanie Blake, Arinzé Kene, Jameson Charles, Justin Charles, Barrett Shaffer, Frankie Faison, Marceline Hugot, Da’mauri Parks, James McMenamin, Bill Heck, Jarrod DiGiorgi

Eddie en Jean wonen in een fraai huis in Pittsburgh, ergens in de jaren 70. Eddie doet iets in het lokale gangstermilieu, Jean is een verveelde huisvrouw met een gebrekkig kooktalent. Eddie en Jean willen graag kinderen, maar omdat de natuur niet meewerkt steelt Eddie een baby en geeft het aan Jean als cadeau. Niet veel later verdwijnt Eddie spoorloos. Jean begrijpt dat het hommeles is in de gangsterwereld van Pittsburgh en dat ze ervandoor moet. Maar waar zijn zij en haar gestolen kind welkom?

Zo begint ‘I’m Your Woman’, een misdaaddrama van regisseuse Julia Hart. We volgen Jean in haar zoektocht naar een veilig thuis. Ze weet intussen dat ze gezocht wordt door de bazen van Eddie, maar Eddie heeft ruim van tevoren maatregelen genomen voor een dergelijk noodgeval. Maatregelen waarbij ene Cal een grote rol gaat spelen.

‘I’m Your Woman’ kent een gelijkaardige stijl en omgeving als de tv-serie “Fargo”. Hetzelfde lage tempo, hetzelfde oog voor historische accuratesse, dezelfde voorkeur voor kleurig design, hetzelfde soort misdaad en hetzelfde soort misdadigers. Maar ‘I’m Your Woman’ heeft niet datgene wat “Fargo” zo sterk maakt. Waar “Fargo” spannende plots heeft, uitgewerkte karakters en af en toe wat humor, is ‘I’m Your Woman’ bloedserieus, met vlakke karakters en een plot die nergens naartoe wil.

En dan die gestolen, luidruchtige baby. Die wordt al in het begin van de film geïntroduceerd, als een surrealistische en (denken we) geestige inval. Die gestolen baby en de manier waarop hij wordt voorgesteld doet denken aan het humoristische werk van de Coens en Guy Ritchie. Maar waar je als kijker vervolgens een relativerende misdaadkomedie verwacht, krijg je een gortdroog en volstrekt humorloos psychologisch misdaaddrama voor de kiezen. Met als fremdkörper die gestolen baby.

Dit alles maakt van ‘I’m Your Woman’ een enigszins ongemakkelijke zit. Meeleven met karakters gaat niet lukken, evenmin als lekker thrillen. We begrijpen ongeveer waarover het gaat, de emancipatie van een gangsterliefje, maar de vorm waarin dit is gegoten werkt niet. Als idee nog wel aardig, qua uitvoering ondermaats.

Henny Wouters

Waardering: 2

VOD-release: 11 december 2020 (Prime Video)