I Miss You When I See You (2018)

Recensie I Miss You When I See You CinemagazineRegie: Simon Chung | 93 minuten | drama | Acteurs: Jun Li, Bryant Ji-Lok Mak, Yuen Ho Yeung, Candy Cheung, Kevin Ip

Zoals wel vaker bij romantische films begint het Hongkongse liefdesdrama ‘I Miss You when I See You’ op de middelbare school. Daar ontmoeten we Jamie en Kevin, twee klasgenoten die elkaar stiekem heel erg leuk vinden maar daar in het conservatieve Hongkong weinig mee kunnen. Het blijft bij een voorzichtige eerste zoen, waarna Kevin met zijn familie naar Australië vertrekt. Jaren later zit hij nog steeds in Australië, geplaagd door depressies, zijn dagen slijtend met tuinieren in een kliniek. Tot hij op een dag bezoek krijgt van zijn voormalige vriend Jamie. Dan komen plots allerlei vergeten gevoelens omhoog.

Kevin reist Jamie achterna, vindt een baan, komt erachter dat Jamie een vriendin heeft… en daarbij laten we het voor wat de plot betreft. Die plot wijkt nogal af van wat gebruikelijk is in het romantische gay drama. Zo’n drama draait meestal om strijd – tegen de familie, de vooroordelen, de eigen gevoelens – en de romantische triomf die daarop volgt. Niks daarvan in ‘I Miss You When I See You’. Voor Kevin is zijn geaardheid een vaststaand gegeven terwijl Jamie al zo lang in de kast zit dat hij het zelf al niet meer door heeft.

Dit gebrek aan dramatische ontwikkeling wil niet zeggen dat de film saai is. Maar in plaats van om grote innerlijke strijd draait het hier om heel subtiele menselijke interactie. Zo zit de relatie tussen Jamie en zijn vriendin vol kleine aanwijzingen dat er iets niet helemaal klopt. Zelden worden zaken uitgesproken, het zijn kleine elementen die allerlei grotere onderstromen doen vermoeden. Maar ook de verhouding tussen Kevin en een piepjonge homoseksueel verraadt allerlei gevoelens en remmingen die nooit helemaal aan de oppervlakte komen.

Die onderhuidse emoties maken dat deze film evenzeer de liefhebber van subtiele Aziatische arthouse zal aanspreken als de mainstream gay community. Er wordt nauwelijks iets uitgelegd, het tempo is laag en we maken sprongen in de tijd waar je even over na moet denken. Ook qua stijl is dit pure arthouse, al zal niet iedereen gecharmeerd zijn van de pasteltinten en de lusteloze gitaarmuziek. Bovendien moet je je niet te veel storen aan het cliché-einde. Als je dat kunt dan heb je aan ‘I Miss You When I See You’ een prima romantisch drama. Of je nu gay bent of straight.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

‘I Miss You When I See You’ is vanaf 1 november 2018 in filmtheaters te zien in het kader van de Gay Film Special.