I Sell the Dead (2008)

Regie: Glenn McQuaid | 85 minuten | horror, komedie | Acteurs: Dominic Monaghan, Ron Perlman, Larry Fessenden, Angus Scrimm, John Speredakos, Eileen Colgan, Brenda Cooney, Daniel Manche, Joel Garland, James Godwin, Alisdair Stewart, Heather Robb, Aidan Redmond, Heather Bullock, Patrick Bucklew

Zoals je heel vroeger nog wel eens de kartonnen decors op de achtergrond herkende, zo zie je in moderne films nog wel eens duidelijk wanneer er voor een blue screen is gefilmd. Boze tongen beweren dat dat zelfs bij ‘The Lord of the Rings’ het geval is(!). Regisseurs als Zack Snyder en Kerry Cornan maakten er slim een nieuwe stijl van met films als ‘300’ (2006) en ‘Sky Captain and the World of Tomorrow’ (2004). Films die uiteraard op een riant budget konden bouwen en daarom ook zeer goed te pruimen waren, wat de SFX betreft dan.

Maar waar gaan die hoge kosten aan op? Aan goeie art-directors en aan zeer goede special effects mensen, die op hoog niveau met de nieuwste programma’s en de dikste computers werken en die de tijd en het geld krijgen om alles net zo lang uit te werken tot het perfect is. Die mensen hadden ze niet voor deze film. ‘I Sell the Dead’ is een low-budget productie en dat zie je aan de belichting, aan de kostuums en meer van dat soort details en je ziet het inderdaad aan de special effects. Die zijn allemaal niet slecht hoor, eigenlijk ziet het een en ander er best mooi uit en zijn de locaties aardig gevonden. Maar op een of andere manier blijf je, subtiel, iets te veel zien dat het in het hier en nu is gefilmd. En ja: de bluescreen scènes pik je er zo uit.

Hierin zit hem dan ook niet de kracht van de film. Die zit hem vooral in de algehele sympathieke uitstraling, ondersteund door een absurd plot, veel humor en de Tim Burtonachtige sfeer. Ook het acteerwerk is niet slecht. Ron Perlman (‘Hellboy’ , ‘The City of Lost Children’), die veel rollen in B-films heeft gespeeld, laat zich absoluut van zijn beste kant zien en ook Dominique Monaghan (Merry uit ‘The Lord of the Rings’) laat zien dat hij meer kan neerzetten dan een naïeve hobbit, hoewel hij het hier en daar iets te dik aan zet.

De Ierse regisseur/scenarist Glenn McQuaid, die voorheen vooral actief was als vormgever en adviseur voor visuele effecten, maakte met ‘I Sell the Dead’ pas zijn tweede speelfilm. Met een team van veel oude bekenden – Larry Fessenden speelde ook de hoofdrol in zijn vorige film en Ron Perlman kwam hij tegen bij een ander project – levert hij een aardig verhaaltje af. Hij weet zijn acteurs kennelijk goed te motiveren, want ze doen allemaal erg hun best er wat moois van te maken. Toch kan deze film niet uitstijgen boven de onderscheiding ‘aardig’, omdat het hier en daar toch wat rommelig is.

Naast het feit dat de SFX een beetje te kort schieten (de zombieachtige monsters zijn bijvoorbeeld niet zo overtuigend) kloppen een aantal zaken gevoelsmatig niet. En dan gaat het over de uitwerking van de plot, de personages en hoe ze met elkaar omgaan en hoe het verhaal zich uiteindelijk ontwikkelt. En misschien had zelfs de humor nog wat scherper gemogen. Uiteindelijk redt de film het vooral op charme en daarmee komt het een heel eind.

Arjen Dijkstra