I Spit on Your Grave (2010)

Regie: Steven R. Monroe | 108 minuten | misdaad, horror | Acteurs: Sarah Butler, Jeff Branson, Andrew Howard, Daniel Franzese, Rodney Eastman, Chad Lindberg, Tracey Walter, Mollie Milligan, Saxon Sharbino, Amber Dawn Landrum, Michelle Tonjes

‘I Spit on Your Grave’ is vermoedelijk een van de meest beruchte titels uit de horrorgeschiedenis en geldt als een film met cultstatus. De oorspronkelijke versie stamt alweer uit 1978 en werd destijds door veel critici omschreven als een van de meest verontrustende films ooit. De film vertelt het verhaal van de jonge schrijfster Jennifer, die in een blokhut in het bos op gruwelijke wijze wordt verkracht en mishandeld door een viertal ongure boerenpummels. Ze overleeft ternauwernood en gaat vervolgens op zoek naar wraak.

In 2010 verscheen een door Steven R. Monroe geregisseerde remake van de klassieker uit 1978. Hoewel het aan de lopende band recyclen van klassiekers (vooral een veelvuldig beproefde tactiek in horrorland) vaak een veeg teken van creatieve bloedarmoede is, valt deze ‘I Spit on Your Grave’ niet echt tegen. Het is een klassieke wraakfilm in de traditie van Wes Cravens ‘The Last House on the Left’. In dit type film zien we vaak hulpeloze en onschuldige slachtoffers van extreem geweld die door de opgelopen trauma’s een ware gedaanteverwisseling ondergaan en veranderen in bloeddorstige killers.

De gemoderniseerde versie van Monroe is een stukje rauwer dan het origineel en zeker niet altijd gemakkelijk kijkvoer. De scènes waarin Jennifer wordt verkracht en mishandeld zijn onsmakelijk en zullen bij een gezond denkend mens vooral walging oproepen. Maar wellicht nog schokkender is de opbouw naar de uiteindelijke verkrachting: de daders lijken intens te genieten van het kat- en muisspel van vragen, insinuaties en bedreigingen die het slachtoffer al doen sidderen van pure angst voordat de daadwerkelijke wandaden überhaupt plaatsvinden.

De uiteindelijke vergelding van Jennifer is niet van bloed en extreem geweld gespeend, wat suggereert dat het choqueren van de kijker zeker een van de uitgangspunten voor het maken van deze film is geweest. Al met al lukt dat vrij behoorlijk, zelfs als je bedenkt dat er met de ‘Saw’- en ‘Hostel’-series op het vlak van de ‘martelhorror’ toch al behoorlijk gruwelijke precedenten zijn geschapen. Het is vooral het hoge realiteitsgehalte van de verschrikkingen die Jennifer moet doormaken die van ‘I Spit on Your Grave’ een geslaagd horrorepos maakt, al zijn de (puur vanuit realistisch oogpunt wat minder plausibel aandoende) wraakmoorden qua originaliteit ook heel aardig gevonden en gefilmd. Hoewel het spelen voor eigen rechter vanuit wettelijk oogpunt eigenlijk niet goed is, blijft het toch lastig om een kleine glimlach te onderdrukken als Jennifer haar beulen een stevig koekje van eigen deeg geeft. Op zich een logische reactie, aangezien de daders in het eerste deel van de film volledig ontmenselijkt worden door de laaghartige misdaden die ze zonder aanwijsbare reden begaan tegen een onschuldige vrouw. Anderzijds zou je ook kunnen zeggen dat de wraak van Jennifer zelfs nog gruwelijker is dan het leed dat haar is aangedaan.

‘I Spit on Your Grave’ zal zeker niet ieders pakkie-an zijn. Je moet wel tegen een behoorlijke portie ongefilterd geweld kunnen om de volledige 108 minuten van deze film te kunnen uitzitten. Desondanks schetst de film wel een realistisch beeld van de trauma’s die gepaard gaan met zedendelicten tegen vrouwen en is het tweede deel van het verhaal een ware traktatie voor horror- en filmliefhebbers die wel tegen een beetje gore kunnen en geen moeite hebben met het principe oog om oog, tand om tand.

Frank Heinen

‘I Spit on Your Grave’ verschijnt dinsdag 23 februari 2016 op DVD en blu-ray (‘I Spit on Your Grave – The complete collection’).