I Spit on Your Grave 3: Vengeance Is Mine (2015)

Regie: R.D. Braunstein | 92 minuten | misdaad, horror | Acteurs: Sarah Butler, Jennifer Landon, Doug McKeon, Gabriel Hogan, Harley Jane Kozak, Michelle Hurd, Russell Charles Pitts, Walter Perez, Karen Strassman, Christopher Hoffman, Megan Raich, Andrew Dits, AdamDunnells, Lony’e Perrine

In ‘I Spit on Your Grave 3: Vengeance Is Mine’ keert Sarah Butler terug als Jennifer Hills, de vrouw die in het eerste deel werd verkracht en mishandeld door een groepje mannen om vervolgens op gruwelijke wijze wraak te nemen op haar belagers. Na haar wraaktocht probeert ze onder de naam Angela een nieuw leven op te bouwen. Om in het reine te komen met haar verleden en de moordneigingen onder controle te houden die soms komen opborrelen, bezoekt Jennifer geregeld een praat- en zelfhulpgroep voor verkrachtingsslachtoffers. Desondanks ziet ze nog steeds in bijna elke man een potentiële bedreiging. Hoewel het Jennifer aardig lukt om haar gewelddadige impulsen te controleren, slaat ze door op het moment dat haar vriendin en lotgenoot Marla dood wordt aangetroffen. Bewapend met een tasergun, een moker en een overdosis aan moed, sluipt Jennifer/Angela in de holst van de nacht door naargeestige straatjes om seksdelinquenten een lesje te leren en op zoek te gaan naar de vermeende moordenaar van Marla.

Verhaaltechnisch gezien is ‘I Spit on Your Grave 3: Vengeance Is Mine’ een vervolg op het eerste deel. Hoewel er ook stilistisch uiteraard wel wat overeenkomsten zijn, heeft deze derde uitgave toch een wat ander karakter dan de eerste twee episoden van het bloederige drieluik. Er is meer ruimte voor intermenselijke dialogen, terwijl ‘I Spit on Your Grave 3’ ook een wat meer conventionele horrorfilm is dan zijn twee voorgangers. Natuurlijk, regisseur R. D. Braunstein heeft de nodige ruimte gereserveerd voor een paar smerige scènes waarin het bloed rijkelijk vloeit. Maar omdat het geweld in deze film hoofdzakelijk tegen mannen van dubieus allooi is gericht en de film niet zo realistisch en rauw oogt dan de eerste twee delen, komt het bloedvergieten minder hard binnen bij de kijker. Het verhaal bevat bovendien ook enkele onwaarschijnlijkheden en onrealistische wendingen, terwijl hoofdrolspeelster Sarah Butler met haar vertolking van een manische Jennifer zich soms ook een beetje bezondigt aan overacting. Het camerawerk en de aankleding zijn wel dik in orde, terwijl ook het tempo van de film aangenaam en gebalanceerd is.

Omdat ‘I Spit on Your Grave 3: Vengeance Is Mine’ het rauwe randje en de soms brute realiteitszin van de eerste twee delen mist, is het een relatief brave en conventionele horrorprent. Het minste deel uit de reeks, maar desondanks nog altijd een redelijke genrefilm die best aardig wegkijkt.

Frank Heinen

‘I Spit on Your Grave 3: Vengeance Is Mine’ verschijnt dinsdag 23 februari 2016 op DVD en blu-ray (‘I Spit on Your Grave – The complete collection’).