I Still Know What You Did Last Summer (1998)

Regie: Danny Cannon | 100 minuten | horror, thriller | Acteurs: Jennifer Love Hewitt, Freddie Prinze Jr., Brandy Norwood, Mekhi Phifer, Muse Watson, Bill Cobbs, Matthew Settle, Jeffrey Combs

Je zou denken dat ‘I Still Know What You Did Last Summer’ een vervolgfilm is. Een sequel om nog snel even in te cashen na het eerste succesvolle deel. Maar je gedachtegang is verkeerd, mijn vriend. Dit is geen vervolg op ‘I Know What You Did Last Summer’. Regisseur Danny Cannon heeft geen film ingeblikt, nee niets van dat alles. ‘I Still Know What You Did Last Summer’ is een bewegende tienerposter. Klinkt dat raar? Lees verder en ontdek de schokkende waarheid…

In de officiële synopsis lees je dat ‘I Still Know’ over een of andere Julie gaat. Als het kind een reisje wint naar een tropisch eiland gaat het mis. Onze heldin wordt belaagd door een boze visser die wraak wil nemen.

Vergeet de synopsis. Deze 100 minuten durende productie bestaat uit maar een ding. Een lekker ding in de volksmond, Jennifer Love Hewitt. Cannon zoomt een dikke 90 minuten in op de actrice. Je ziet Jenny rennen, lachen, zingen en af en toe ben je ook getuige van een verkleedpartijtje. Het zogenaamde verhaaltje over een seriemoordenaar is niet meer dan een hinderlijke onderbreking van Jenny’s screentime.

Omdat niet iedereen de meisjesachtige uitstraling van Love Hewitt kan waarderen, heeft Cannon iets bedacht. Zijn geniale vondst heet ‘bijrolacteurs’. R & B ster Brandy neemt deze nobele taak op haar ranke schouders. Zo af en toe mag de popster gezellig meebrullen met Jenny. Omdat onze Danny niet de beroerdste is laat hij Brandy op goede momenten meehollen met het hoofdonderwerp van dit cinematografische experiment.

Na afloop van deze levende poster kent het lichaam van Love Hewitt geen geheimen meer voor je. In zedige scènes zie je de slanke vormen van de actrice terug in fraai geschoten plaatjes. De Bahamas vormen een mooi decor voor Jenny’s poses. De nihilistische popmuziek op de achtergrond verstoren de composities ook niet. Hartstikke mooi, want zo kun je ongestoord genieten van Love Hewitts tandpastaglimlach, slanke lijntje en positieve uitstraling.

Beste lezer, bovenstaande woorden zijn helaas geen uitbarsting van misplaatste meligheid van ondergetekende. ‘I Still Know What You Did Last Summer’ is een stuurloze ode aan Jennifer Love Hewitt. De regisseur bekommert zich niet om het verhaal. Een fatsoenlijke horrorscène is niet te vinden in dit filmpje. Er is niet eens bloed te zien. De cameo’s van acteurs als Jack Black (als blanke Rastafari) en Jeffrey ‘Re-Animator’ Combs zijn ook te verwaarlozen. Spannend wordt het ook nooit, omdat Cannon geen enkel schrikeffect gebruikt. Daarnaast zijn alle personages net zo hol als een waterput in Mozambique.

Concluderend kun je zeggen dat Cannons experiment perfect is voor tieners met een opspelende hormonenspiegel. Ook fans van Love Hewitt (tel twee punten bij de score op!) kunnen hun lol ophalen met deze bewegende poster. Tenminste als deze lieden in het bezit zijn van een platte LCD tv. Een poster met achterkant past namelijk niet zo goed in het interieur, toch? Horrorfans (trek één punt van de score af!) met een aversie voor lieflijk lachende actrices kunnen dit filmische fiasco gerust vergeten.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

Bioscooprelease: 22 april 1999