I Want to Be a Soldier – De mayor quiero ser soldado (2010)

Regie: Christian Molina | 100 minuten | drama | Acteurs: Cameron Antrobus, Josephine Barnes, Robert Englund, Cassandra Gava, Danny Glover, Jo Kelly, Valeria Marini, Joan Hostench Martinez, Fergus Riordan, Andrew Tarbet, Ben Temple

Als enig kind Alex op achtjarige leeftijd in ‘I Want to Be a Soldier’ concurrentie krijgt van een babytweeling, gaat het langzaam bergafwaarts met hem. Hij krijgt minder aandacht van zijn ouders, die het druk hebben met de tweeling. Hij weet op manipulatieve wijze gedaan te krijgen dat ze hem een TV op zijn kamer geven. Alex heeft een denkbeeldige vriend, of misschien niet zozeer een vriend maar een denkbeeldige astronaut die bij de komst van de TV en de tweeling wordt vervangen met een Sergeant. Alex wordt overspoeld met beelden, letterlijk, en raakt hij gefascineerd met geweld. Deze fascinatie wordt steeds groter, is uiteindelijk ziekelijk en zelfs bijna sociopathisch te noemen. Kattenkwaad groeit uit tot een steeds serieuzer en groter misdrijf, en hij dreigt al een aantal keer van school gestuurd te worden. Even lijkt Alex nog voor zijn moeder te willen veranderen, maar dan neemt het noodlot een wel heel abrupte wending.

De Spaanse filmmaker Christian Molina heeft met een cast in het Engels gewerkt. Hij laat Alex veelvuldig in voice-over spreken: hij moet en zal een soldaat worden, en wel in Amerika. Hij zal leven en sterven als Amerikaan, de Amerikaanse vlag dragen en eronder vechten. Hij zal genieten van het doden van zijn vijanden, dat wordt ook vaak duidelijk gemaakt. Het ligt er allemaal dik bovenop: de TV is te gewelddadig, de ouders hebben niet genoeg liefde voor het kind, het kind wordt niet begrepen en zo is hij op het verkeerde pad geraakt.

Alex denkt dat de Amerikanen de helden zijn (terwijl Molina dat blijkbaar juist niet vindt). De moraliserende boodschappen liggen er soms iets te dik bovenop. Als de moeder een laatste toenaderingspoging doet vliegt de dramatische toon uit de bocht, met een meeslepend muziekje en sterk suggestieve mise-en-scène. De beelden zijn echter over het geheel van de film erg fijn om naar te kijken. De betekenis in beelden wordt erg duidelijk  met bijvoorbeeld hele hoge of hele lage perspectieven, die erg stilistisch zijn opgebouwd.

‘I want to Be a Soldier’ heeft een erg abrupt eind, dat zeker niet cliché genoemd mag worden. Het geeft wel een onafgerond gevoel, en het laat de kijker verbouwereerd achter. Doordat de film zo zijn best doet om te denken te geven, ligt de moraal er te dik op en daarmee is het meer een karikatuur van zichzelf. Desalniettemin is het acteerwerk van het Fergus Riordan, die Alex speelt, verbazingwekkend goed en is het best interessant om vanuit het perspectief van een ontsporend kind mee te kijken.

Mirte Brethouwer

‘I Want to Be a Soldier’ verschijnt dinsdag 25 september 2012 op DVD en blu-ray.