Ice Dragon – Isdraken (2012)

Regie: Martin Högdahl | 77 minuten | drama, familie | Acteurs: Philip Olsson, Feline Andersson, Malin Morgan, Pelle Bolander, Vincent Grahl, Dick Idman, Jarl Lindblad, Gustave Lund, William Nordberg, Maj Doris Rimpi, Julia Sporre, Hans Alfredson, Hampus Andersson-Grill, Anders Eriksson, Anders Hedberg, Tobias Asperlin, Anna Ulrika Eriksson

Misstanden in de jeugdzorg werden op overtuigende wijze aan de kaak gesteld in de Nederlandse bioscoophit ‘De groeten van Mike!’ (2012), maar dat het ook in andere Europese landen wel voor verbetering vatbaar is, bewijst het Zweedse ‘Ice Dragon’ (‘Isdraken’), gebaseerd op het gelijknamige boek van Mikael Engström (in het Nederlands vertaald als ‘Op het randje’). Mik is een jongen van elf. Zijn moeder leeft niet meer, zijn vader is – volgens Mik – drummer in de band The Motherfuckers en schittert vaak door afwezigheid of dronkenschap. Met zijn oudere broer Tony heeft Mik een goede band, maar of Tony de rol van vaderfiguur op zich kan nemen is nog maar de vraag: hij laat zijn jongere broertje rustig naar zombiefilms kijken en Mik neemt het leeuwendeel van het huishouden op zich. Geen makkelijke taak voor zo’n jong kind. De jeugdzorginstelling houdt het gezin nauwlettend in de gaten en wanneer Tony in aanraking komt met justitie en in de cel belandt, en Miks vader in het bijzijn van de hulpverleners te dronken is om een woord uit te brengen, wordt Mik vanuit Stockholm naar zijn tante Lena overgebracht in een klein dorpje in het noorden van het land.

Lena is letterlijk nogal een aparte tante, maar ze heeft haar hart op de goede plaats en Mik is bij haar in goede handen. Ondanks dat Mik van mening is dat zijn verblijf hier nog geen week zal duren – hij zal immers vast snel weer opgehaald worden door Tony – gaat hij naar school, een paar kilometer verderop. Daar ontmoet hij het stoere meisje Pi en haar twee “handlangers”, die meer moeite hebben met het nieuwe lid van hun vriendenclubje dan Pi dat heeft, die vrijwel onmiddellijk inziet wat voor een aanwinst Mik is. De verandering van omgeving doet Mik goed: zijn mensenkennis en zelfvertrouwen groeien met de dag en zijn fascinatie voor walvissen komt hier goed tot hun recht. Maar net wanneer Mik zich begint te settelen, komen de jeugdzorgmedewerkers weer roet in het eten gooien: Mik moet naar een pleeggezin. Daar blijkt Mik het nog slechter te hebben dan wanneer hij in Stockholm zou zijn gebleven.

‘Ice Dragon’ is een vlot – soms iets te vlot – vertelde jeugdfilm, mede dankzij de serieuze thematiek ook zeker onderhoudend voor volwassenen. De overwegend minderjarige acteurs spelen overtuigend, en vooral Philip Olsson als Mik is een openbaring. Hij weet precies de juiste balans te vinden in zijn spel: soms reageert hij als iemand met veel meer levenservaring dan hij voor zijn leeftijd zou moeten hebben, dan weer is hij een klein kind dat je het liefst zou willen knuffelen om hem te troosten, met name de fragmenten bij het pleeggezin wekken die gevoelens bij de kijker op. Olssons scènes met zijn Ninja vriendinnetje Pi – sterke rol van de coole Feline Andersson – zijn heel naturel.

Ondanks het moeilijke onderwerp hebben de makers genoeg ruimte overgelaten voor humor. Ze gebruiken hippe editing en dito score om de film te laten aansluiten bij de belevingswereld van tieners (de film is vooral geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien, elf). Die trucjes werken helaas niet altijd en maken de film soms wat onevenwichtig. Ook het verhaal is niet op elk punt even goed uitgewerkt  Waarom Mik niet bij zijn tante mag blijven, wordt niet nader toegelicht, terwijl dat toch de meest logische oplossing zou zijn. Daarnaast is het verhaal van de film – waarschijnlijk om te voorkomen dat de aandacht van de kijker zou verslappen – boordevol onderwerpen gestopt, en niet allemaal even relevant. In plaats van de hele kattenontvoering zou je eigenlijk wel meer van die maffe buren van Lena willen zien, of op zijn minst meer scènes met Mik en zijn drummende pa en zijn broer. Maar het draait natuurlijk vooral om Mik en zijn weg naar geluk, en op dat pad volg je hem maar al te graag. Prachtige beelden van de Zweedse natuur (en een betoverende sequentie onder het ijs) maken van ‘Ice Dragon’ zonder meer een aanrader.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 7 februari 2013
DVD-release: 12 december 2013