Ice Princess (2005)

Regie: Tim Fywell | 98 minuten | drama, komedie, familie, sport | Acteurs: Joan Cusack, Kim Cattrall, Michelle Tracthenberg, Hayden Panettiere, Trevor Blumas, Connie Ray, Kirsten Olson, Juliana Cannarozzo, Jocelyn Lai, Michelle Kwam, Brian Boitano, Steve Ross, Paul Sun-Hyung Lee, Roy Bradshaw, Mark Hird, Ben Gilbank, Thanh Nguyen, Colleen Collins, Andrea Tou, Jordan Hockley

Op papier lijkt Disney’s ‘Ice Princess’ een vat vol clichés. Alleen de titel al, Disney en prinsessen lijken inmiddels bij elkaar te horen als veertienjarigen en puberteit. Dat het echter een combinatie is die werkt, bewijst ‘Ice Princess’. Het verhaal van ‘Ice Princess’ van Meg Cabot (zij was eerder verantwoordelijk voor ‘The Princess- inderdaad – Diaries 1 en 2’) is weliswaar niet origineel, maar scriptschrijver Hadley Davis en regisseur Tim Fywell hebben met de uitwerking ervan een aantal clichés prima weten te vermijden. Het “lelijke eendje wordt pas een mooie zwaan, nadat ze allerlei obstakels heeft overwonnen”-concept is al ontelbare malen verfilmd, maar ‘Ice Princess’ weet op bepaalde vlakken te verrassen.

Michelle Trachtenberg is vooral bekend als Dawn Summers, de Key in en zusje van ‘Buffy the Vampire Slayer’, een collectie van energie samengeperst in een menselijke vorm. (Hmmm, wat zou Casey daarover te vertellen hebben?). In ‘Ice Princess’ speelt ze een sympathiek meisje dat zich tussen twee werelden bevindt en daar met moeite een oplossing voor vindt. Haar moeder Joan (leuke rol van Joan Cusack) vindt het belangrijk dat haar dochter gaat studeren, en toegegeven, Casey heeft een goed stel hersens, en toont haar interesse in de exacte vakken te pas en te onpas, wat soms voor hilarische situaties zorgt. Omdat ze als hobby figuurschaatsen heeft, besluit ze dit te gebruiken als onderwerp van haar wetenschappelijk onderzoek. Eerst staat ze aan de kant te kijken naar de top van de kunstschaatsters, na een tijdje kan ze de verleiding van het spiegelgladde ijs niet weerstaan en bindt ze zelf de schaatsen onder. En dan blijkt dat haar hart eigenlijk bij het schaatsen ligt.

De rol van Caseys coach wordt vertolkt door Kim Cattral, Samantha Jones uit ‘Sex and the City’. Ze komt overtuigend over als bitchy dame die alle registers opentrekt om te bereiken wat ze wil. De overige bijrollen leveren standaard werk af, maar het is vooral Michelle Trachtenberg die de show steelt. Haar innemende personage wekt direct sympathie op en je moet wel een hart van steen hebben, als je niet hoopt dat ze wint. Ook al heb je in je achterhoofd ‘het is een Disney-film, dus uiteraard moet het allemaal goedkomen’, het is de makers toch gelukt een redelijke spanning tijdens de wedstrijden op te bouwen.

Al met al is ‘Ice Princess’ natuurlijk vooral bedoeld voor de doelgroep, zeg maar meiden van acht tot twintig, maar val je daarbuiten, begeef je je met ‘Ice Princess’ echt niet op glad ijs.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 12 oktober 2005