Ichi the Killer – Koroshiya 1 (2001)

Regie: Takashi Miike | 127 minuten | actie, fantasie, horror | Acteurs: Tadanobu Asano, Nao Omori, Shinya Tsukamoto, Alien Sun, Hiroyuki Tanaka |X Sabu, Susumu Terajima

De controversiële regisseur Takashi Miike had het weer geflikt. Na zijn eerdere film ‘Audition’ wist hij weer een hoop ophef en controverse voor zijn films op te wekken. De excentrieke Japanse regisseur houdt van shockeren en dat lijkt hem bij elke film weer te lukken. Binnenkort gaat zijn nieuwste film ‘Zebraman’ in première. Waarschijnlijk zullen de critici hem wederom de grond inboren om het buitensporige geweld. Tot de release van die film, is ‘Ichi the Killer’ tot nu toe het meest bekritiseerde werkje van Miike.

Het verhaaltje van ‘Ichi’ is flinterdun. Gebaseerd op Hideo Yamamoto obscure manga, is Miike’s film in feite niets meer dan een kapstok voor scènes vol gewelddadige martelingen, perversiteiten en bizarre humor. De spil van het verhaal zijn de twee personages Kakashi en Ichi. Beide karakters zijn geobsedeerd door geweld, Kakashi is een masochist en Ichi een sadist. Pijn is hun band. Van een diepe betekenis in de hoofdpersonen is geen sprake, het zijn stripfiguren die door acteurs worden vertolkt. Het acteerwerk is compleet over de top. Dat wil niet zeggen dat de acteurs hun werk niet goed doen. Kakashi wordt gespeeld door de Japanse superster Tadanobu Asano. Hij zet zijn rol vol enthousiasme neer, met zijn kleurrijke outfit is hij echt een vleesgeworden stripfiguur. De rol van de op pijn beluste Yakuza is hem op het lijf geschreven. Zijn tegenpool, Ichi, wordt vertolkt door Nao Omori. Hij zet een zeer overtuigende naïeve op seks geobsedeerde loser neer. Ichi wordt gemanipuleerd en is gehersenspoeld. Op oncontroleerbare momenten verandert hij in een nietsontziende moordenaar, die na een slachting al meteen spijt heeft van zijn daden.

Alle ophef om deze film is te danken aan de gewelddadige scènes. Zo zit er een martelscène in, waarin een Yakuzalid met kokende olie wordt overgoten. Verder worden er benen afgehakt en een prostituee in elkaar geslagen. Regisseur Miike is een meester in het bespelen van de media. De media-aandacht rondom zijn films geven zijn films alle publiciteit die hij nodig heeft. In het geval van deze productie is dat niet terecht. In het cultcircuit zou deze film nog enkele potjes kunnen breken, maar meer dan een aaneenschakeling van foute gewelddadigheden is het niet. Verhaaltechnisch is deze film een aanfluiting. De chaotische opbouw van het verhaal is totaal niet overtuigend. Te lange, bizarre dialogen halen de vaart uit de film. Miike’s werkje is niet meer dan een ‘must see’ voor sensatiezoekers en mangafreaks.

‘Ichi the killer’ is een volkomen overdreven gehypte film. Goed, het is een erg gewelddadige film met enkele keiharde scènes, maar zo ontzettend gruwelijk zoals de film beschreven werd, vind ik niet terecht. Takashi heeft enorm geprofiteerd van de ophef die er over is ontstaan. De film is geen meesterwerk zoals zijn eerdere productie ‘Audition’. Waar het in die film nog volledig draaide om het verhaal en de sterke acteerprestaties, gaat het in ‘Ichi’ om het keiharde geweld. De film bevat erg gewelddadige, volledig over-de-top actiescènes die erg grappig aandoen. De wreedheden zijn zo bizar en niet serieus te nemen. Op een gruwelijke verkrachtingsscène na, die er in niet in gehoeven had. ‘Ichi’ is een vermakelijke pulpfilm, maar het predikaat ‘meesterwerk’ verdient deze film niet. Het is een film van Takashi die er voornamelijk mee wil shockeren en dat goed doet. Houdt je van martelscènes, lichaamssappen en onzinnige dialogen? Wacht dan niet langer en kijk ‘Ichi the killer’.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 25 juli 2002