Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace – Idiot Prayer (2020)

Recensie Idiot Prayer - Nick Cave Alone at Alexandra Palace CinemagazineRegie: Nick Cave | 103 minuten | muziek, documentaire | Met: Nick Cave

Volgers van de dartssport kunnen het Londense Alexandra Palace – een gigantische vooroorlogse evenementenhal op een heuvel, kennen van de WK. Al een tijdje in onbruik vanwege corona, is het precies die kwestie die Nick Cave na het annuleren van zijn concerten bracht op het idee een solo-optreden te geven op deze locatie, slechts begeleid door een piano. Het optreden, opgenomen in juni dit jaar, zou voor fans worden gestreamd.

En zo ontstond het idee voor ‘Idiot Prayer’, tevens de naam van een van Cave’s songs. In de beginscène zien we Cave als een vereenzaamde koning door zijn paleis drentelen, een treffend beeld. Cave de muzikant heeft nog steeds die bijzondere mix van dominee en geestuitdrijver, een combinatie die op latere leeftijd prima uit de verf komt in een sobere setting. Zoals op zijn werk uit de jaren negentig, hier ruimschoots vertegenwoordigd.

Donkere thema’s als de dood, altijd al aanwezig in Cave’s werk, kregen in die periode extra zeggingskracht met ‘The Boatman’s Call’, een album gewijd aan een gebroken hart. Later verloor Cave een zoon, en het werk om te rouwen was er al, maar had steeds minder nodig – alleen een piano en een voordracht. Na de beginscène zien we Cave anderhalf uur lang in een lege zaal achter zijn piano zitten, slechts omringd door papieren partituren.

Deze man vindt niet alleen overtuigingskracht in zijn eigen psyche of het wankelen daarvan door de gebeurtenissen des levens, de setting van het lege Ally Pally in corona-tijden is ideaal te noemen. Routineus is het daardoor niet, zuiver wel. Heftigs uit de jaren tachtig, zoals ‘Mercy Seat’, komt zelfs tot rust tussen werken als ‘Brompton Oratory’, waarin een door een gebroken hart versteend personage wordt beschreven. Je kunt ernaar kijken met een volle zaal, wellicht is een lege zaal intiemer en wenselijker bij dergelijk materiaal.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 4

Bioscooprelease: 26 november 2020