Ieri – Yesterday (2006)

Regie: Luca Scivoletto | 13 minuten | korte film | Acteurs: Andrea Bosca, Valentina Lodovini

Vergeet niet dat terrorisme van alle tijden is. Hebben we deze jaren te maken met extreem rechts geweld en terrorisme vanuit islamitische grondslagen, in de jaren 60 en 70 hadden we de linkse communistische guerrilla’s, zoals de Rote Armee Fraction in Duitsland en bijvoorbeeld de Rode Brigade in Italië.

Ieri betekent gisteren. En wanneer de twee jonge minnaars samen opstaan in Milaan op een dag in 1969, is er gisteren een aanslag geweest op een bank. De aanslag is het werk geweest van de linkse politieke beweging, de Rode Brigade. De twee geliefden worden tussen het moment van opstaan en het moment van zich wel of niet aansluiten bij de protestmars steeds vreemder voor elkaar. Hoe denkt hij eigenlijk over zijn katholiek-zijn en hoe verenigt hij dat met zijn lidmaatschap bij de communistische studentenbeweging? En hoe ligt dat voor haar? De verwarring van deze jonge mensen is voelbaar. Hun liefde voor elkaar wordt onder druk gezet door de sociale onrust in de maatschappij in die jaren.

‘Ieri’ is een sfeervol portret van twee jonge mensen in een tijd die net als de onze soms verwarrend en misschien wel beangstigend is. Maar juist om te laten zien dat er toen ook dreiging was, helpt je realiseren hoe de tijdsgeest zijn werk doet. Immers, we denken nu “o ja, de Rode Brigade, hoe is het met die jongens eigenlijk afgelopen?” In ‘Ieri’ wordt goed geacteerd door de twee acteurs. De verwijdering tussen hen is voelbaar in de loop van het gesprek en de vertwijfeling is duidelijk.

Deze korte film speelt op het IFFR van 2007, doet mee aan Short: As Long as it Takes en is genomineerd voor de Prix UIP Rotterdam.

Miranda van der Hoek

Waardering: 3.5

Speciale vertoning: IFFR 2007