If a Tree Falls (2010)

Regie: Gabriel Carrer | 85 minuten | horror, thriller | Acteurs: Breanne TeBoekhorst, Ryan Barrett, Jennifer De Lucia, Daniel Zuccala, Emily Alatalo, Kevin Lane, Reese Eveneshen, Gerrit Sepers, Jay Justin, Jason Barrett, Erin Stuart, Agnieszka Mlynarz, Paige Albrecht, Ivana Stojanovic, Lauren Garrick, Nathan Hawkins, Jenna Jade Rain, Andrew Seagram

Een openingsscène kan een film maken of breken. Een goed begin zorgt ervoor dat je in een film gezogen wordt en er echt zin in krijgt. Omgekeerd is natuurlijk hetzelfde waar. Wanneer een film slecht begint is de toon vaak al gezet en is het lastig om de kijker nog in het verhaal te krijgen. De opening van ‘If a Tree Falls’ past perfect in de laatste categorie. De film opent met een man en vrouw die ’s nachts in de auto zitten te discussiëren over hun relatie en ruzie krijgen. Doordat deze scène veel te donker gefilmd is zie je als kijker overigens niet veel meer dan een zwart scherm. Vervolgens verschijnt er plots een andere auto met een paar gemaskerde mannen en wordt het tweetal ontvoerd. Van het lot van de twee zal je de rest van de film overigens niks meer te zien krijgen. Deze openingsscène is het startschot voor een redelijk amateuristische horrorfilm.

‘If a Tree Falls’ rammelt aan alle kanten. Wat meteen opvalt is het dramatische camerawerk. De makers lijken er bewust voor gekozen te hebben om het geheel zo slecht mogelijk in beeld te brengen. Als dat de opzet was, dan is men aardig geslaagd. Zo zie je vaak de personages maar half in beeld en zwiept de camera continu van links naar rechts, alsof je een tenniswedstrijd zit te kijken. Gevolg hiervan is dat je een aantal scènes maar half kan volgen. Het was duidelijk de bedoeling van de makers om met ‘If a Tree Falls’ een soort eerbetoon aan de ‘grindhouse’ films uit de jaren zeventig (redelijk goedkope, maar destijds wel enorm populaire films die veelal uitblonken door veel geweld of seks, zaken waar destijds nog een taboe op zat) te maken. Een nobel streven is het zeker, maar de hele film lijkt van dezelfde (film)techniek als in de jaren zeventig zelf gebruik te hebben gemaakt en zelfs voor een low budgetproductie is dat toch echt onder de maat.

Er is buiten het camerawerk dan ook nog wel wat meer op de film aan te merken. Zo is het niet alleen de openingsscène die veel te donker gefilmd is. Later in de film volgt er bijvoorbeeld een lange scène die zich ’s nachts in een tent afspeelt en hier zit je wederom als kijker lange tijd naar een zwart beeldscherm te kijken. Ook van het verhaal moet ‘If a Tree Falls’ het niet hebben. De vier vrienden Vanessa (Breanne TeBoekhorst), Brad (Ryan Barrett), Lisa (Jennifer de Lucia) en Will (Daniel Zuccala) trekken voor hun jaarlijkse familie-reünie de wildernis van Ontario (Canada) in. Tijdens de eerste nacht verstoort een groep gemaskerde jongeren hun nachtrust echter wild en wordt het viertal ontvoerd. Over het motief van de daders kom je maar bar weinig te weten in de rest van de film. Wat volgt zijn een aantal vreemde martelscènes. Zo wordt één van de jongens gemarteld door twee anderen die hem continu klapjes met de platte hand geven en hem vervolgens troostend door zijn haar strelen om daarna weer corrigerende tikken uit te delen. Deze taferelen voelen heel vreemd en eerder lachwekkend dan eng aan.

Voor een goede horrorfilm is meer nodig dan veel bloed en wat geschreeuw. Deze les heeft regisseur Gabriel Carrer helaas niet geleerd. Nergens in de film zul je echt schrikken en van een ongemakkelijke of mysterieuze sfeer is ook geen sprake. Doordat je niks van de achtergrond van de karakters te weten krijgt zul je ook nooit echt met ze meeleven. ‘If a Tree Falls’ voelt vanaf de eerste seconde als een enorm goedkope productie en ook als eerbetoon aan de films uit de jaren zeventig komt het simpelweg tekort. Deze film is hooguit de moeite waard voor de absolute horrorfan of diegenen die nog steeds heimwee hebben naar die goede oude tijd van vroeger. Behoor je hier niet toe, laat ‘If a Tree Falls’ dan maar lekker links liggen.

Martijn Scheepers

‘If a Tree Falls’ verschijnt op vrijdag 2 maart 2012 op DVD.