If I Stay (2014)

Regie: R.J. Cutler | 107 minuten | drama | Acteurs: Chloë Grace Moretz, Jamie Blackley, Stacy Keach, Joshua Lenoard, Mireille Enos, Liana Liberato, Gabrielle Rose, Jakob Davies, Ali Milner, Aisha Hinds, Gabrielle Cerys Haslett, Lauren Lee Smith, Adam Solomonian, John Emmet Tracy, Chelah Horsdal, Christine Willes, Arielle Tuliao, Sarah Grey

Mia Hall, hoofdpersoon in ‘If I Stay’, heeft zich altijd als een buitenaards wezen binnen haar gezin gevoeld. Ze is de dochter van twee voormalige rockers (vader praktiserend als drummer in een band, moeder als groupie). Haar broertje zit nog maar amper in de middenbouw van de lagere school, maar heeft voor een kind behoorlijk volwassen nummers op zijn iPod staan. Mia (Chloë Grace Moretz) zelf heeft toen ze zo oud was als haar broertje Teddy (Jakob Davies) nu, haar hart verpand aan de cello. Ludwig van Beethoven is haar idool, maar ze heeft ook “I Love Yo-Yo Ma’ stickers in haar highschool-locker geplakt.

De jonge talentvolle celliste mag zich dan qua muzieksmaak niet bij haar familie vinden passen; ze heeft er niet echt van te lijden. Het gezin leidt een rustig, gelukkig en liefdevol bestaan. Vader Denny (Joshua Leonard) heeft enkele jaren geleden de drumstokjes aan de wilgen gehangen en is het onderwijs ingegaan. Moeder Kat (Mireille Enos) heeft haar wilde haren ietsje gladgestreken en is parttime reisagente. Wanneer er op een goede morgen aangekondigd wordt op de radio dat er vanwege het slechte weer ijsvrij geldt in Portland, meldt Kat zich ziek. Iedereen is dus vrij om de dag samen door te brengen. Ze besluiten naar opa en oma te gaan, die in een boerderij wonen. Maar dan slaat het noodlot toe. Op de besneeuwde weg raakt een tegemoetkomende auto in de slip.

In de volgende scène zien we Mia verdwaasd om zich heen kijken. Ze staat op de weg waar net het ongeluk is geweest, slaat hulpdiensten gade en… schrik… zichzelf! Nadat ze tevergeefs haar ouders en broertje geroepen en gezocht heeft, besluit ze zichzelf maar te vergezellen in de ambulance. Mia heeft na het catastrofale ongeluk een uittreding ondergaan; ze zweeft tussen leven en dood. In het ziekenhuis hoort ze een chirurg tegen haar comateuze lichaam zeggen dat zíj de macht heeft te kiezen. Zij bepaalt. ‘If I Stay’ laat de kijker zien wat de ziel van Mia doormaakt in het ziekenhuis, hoe zij terugkijkt op haar leven en hoe zij tot die beslissing komt: sterven of blijven leven?

‘If I Stay’ is de verfilming van het gelijknamige boek van Gayle Forman (2009), dat hoog in de Young Adult bestsellerlijsten heeft gestaan. Een groot deel van het verhaal draait om de relatie van Mia, vanwege haar liefde voor klassieke muziek afgeschilderd als geeky girl, met de populaire rocker Adam Wilde (Jamie Blackley). In flashbacks wordt duidelijk dat Adam een paar jaar ouder is dan Mia. Hij is gitarist en leadzanger van de band Willamette Stone en heeft zo meer gemeen met Kat en Denny dan hun dochter dat heeft. Het zorgt voor een hoop hobbels in de prille relatie, maar echte liefde overwint alles, ook verschillende muzieksmaken. De opnamen zullen niet makkelijk zijn geweest voor Moretz en Blackley, want er komen nogal wat zoenscènes in voor. Moretz komt in die momenten oprecht onzeker over, sowieso voelt de ontwikkeling van hun relatie realistisch.

Maar ‘If I Stay’ komt het beste uit de verf in de scènes met de ouders. Leonard en Enos zijn geweldig in hun vertolking van pa en ma; bijvoorbeeld in het ontroerend stukje waarin ze naar hun buiten beeld cello spelende dochter luisteren, of als Mia oefent voor haar auditie voor Juilliard. Ook het moeder-dochtergesprek is sterk geacteerd. En Stacy Keach als Mia’s grootvader heeft één bijzonder effectieve scène die je gegarandeerd met natte wangen achterlaat: he shoots, he scores.

Het is jammer dat ‘If I Stay’ niet aan de valkuilen ontsnapt is die de plot met zich meebrengt. Het niet vertellen van een grote levensbepalende verandering is bijvoorbeeld al zo vaak gedaan, dat je onderhand mag verwachten dat niemand nog zijn relatie daarop stuk laat gaan. En waarom moet er altijd een liedje geschreven worden voor de ander, als een van de geliefden componeert? Zelfs de manier waarop Mia haar hoofd tegen de deur leunt als ze de niets vermoedende Adam ziet spelen, voelt gekopieerd uit andere films. Maar weet je, eigenlijk zijn dat vooral dingen die je je achteraf pas realiseert. Het emotioneel manipulatieve ‘If I Stay’ houdt je de hele speelduur in zijn greep. Mia is nu eenmaal een personage in wie we ons kunnen verplaatsen. De tienerromantiek en de andere relaties (Liana Liberato als Mia’s BFF Kim mag niet onvermeld blijven) worden overtuigend gebracht. Fijne tearjerker.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 18 september 2014
DVD- en blu-ray-release: 14 januari 2015