If Only (2004)

Regie: Gil Junger | 92 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Jennifer Love Hewitt, Paul Nicholls, Tom Wilkinson, Lucy Davenport, Diana Hardcastle

Regisseur Gil Junger maakte eerder de (tiener)komedies ‘10 Things I Hate About You’ (1999) en ‘Black Knight’ (2001). De film ‘If Only’ (2004) is het best te beschrijven als een mix van ‘Groundhog Day’ 1993), ‘Final Destination’ (2000) en ‘The Butterfly Effect’ (2004).

In het middelpunt staan Ian (Paul Nicholls) en Samantha (Jennifer Love Hewitt). Jennifer Love Hewitt, bekend geworden door de televisieserie ‘Party of Five’ en op het grote scherm met ‘I (Still) Know What You Did Last Summer’ (1997) en (1998) en recentelijker in ‘Garfield’ (2004). Ondanks haar bekendheid ontbreken de echt succesvolle films de laatste jaren wel op haar cv. Vanaf begin 2006 is zij in Nederland te zien als medium in de tv-serie ‘The Ghost Whisperer. Maar naast acteren houdt zij zich ook bezig met zingen. Ze bracht een single en vier albums uit waaronder ‘Barenaked’. Voor ‘If Only’ schreef zij twee nummers die zij in de film ten gehore brengt. Een minpunt van de film is haar toegift bij het concert waarbij zij wel zeer nadrukkelijk haar zangkunsten aan het promoten is. De film is mede geproduceerd Hewitts productiebedrijf Love Spell Entertainment. De Britse Paul Nicholls werd ook beroemd door een tv-serie, namelijk ‘EastEnders’. Hij bracht Bridget Jones in de problemen als Jed in ‘Bridget Jones: The Edge of Reason’ (2004). Verder speelt Lucy Davenport Samantha’s vriendin Lottie en is Diana Hardcastle secretaresse Claire. Tenslotte is Tom Wilkinson (ook in ‘Batman Begins’ (2005) te zien als maffioso Carmine Falcone) de mysterieuze taxichauffeur. Hardcastle en Wilkinson zijn in het echt overigens getrouwd. Ook zouden Hewitt en Nicholls een paar keer in het echt zijn uitgegaan.

‘If Only’ kreeg in Nederland nooit de binnenkant van de bioscoop te zien en belandde meteen op dvd. Aan het acteren van Hewitt en Nicholls ligt het niet. De film kan eigenlijk in tweeën gesplitst worden met respectievelijk Samantha en Ian in de hoofdrol. Het eerste deel leven we mee met de mooie Amerikaanse Samantha die graag gewaardeerd wil worden door haar vriend. Hier verschilt de film niet veel met menig andere rom-kom. Het tweede deel zien we hoe Ian verwoed poogt het lot te veranderen door dingen anders te doen. De film wordt dramatischer en neigt af en toe naar een thriller. Het is knap verzonnen hoe de gebeurtenissen zich de ‘volgende’ dag net op een andere manier voordoen.

Is het lot wel eigenlijk te veranderen? Een titel als ‘If Only’ zegt al veel en sommigen zullen tijdens de film de afloop kunnen raden. Een hele bijzondere film is het niet, maar ‘If Only’ laat desondanks als geheel een diepe indruk achter.

Sarita Koendjbiharie