If the Seed Doesn’t Die-Daca bobul nu moare (2010)

Regie: Sinisa Dragin | 115 minuten | drama | Acteurs: Ioana Barbu, Alexandru Bindea, Franz Buchrieser, Dan Condurache, Bryan Jardine, Horatiu Malaele, Mustafa Nadarevic, Milenko Pavlov, Relu Poalelungi, Goran Radakovic, Simona Stoicescu, Milos Tanaskovic, Valentin Teodosiu

‘If the Seed Doesn’t Die’ van filmregisseur Sinisa Dragin kent eigenlijk twee verhaallijnen. Aan de ene kant volgen we vader en zoon die het lijk van hun verloren zoon/broer op komen halen in Roemenië. De jongen kwam om het leven bij een auto-ongeluk. De tweede verhaallijn beschrijft de zoektocht van een oude man die zijn dochter uit het oog is verloren. De verschillende verhaallijnen worden af en toe nog onderbroken met flashbacks van een pelgrimstocht tweehonderd jaar eerder. In die tijd verplaatsten Servische boeren onder zware omstandigheden een orthodox-christelijk kerkgebouw door de binnenlanden.

De film schetst niet bepaald een rooskleurig beeld van het Balkangebied. We volgen de twee groepjes langs vervallen dorpjes, corrupte ambtenaren en ander onrecht. Ook de flashbacks naar de pelgrimstocht eeuwen geleden wijzen daarop. De maker maakt duidelijk dat de Balkan al eeuwen geteisterd wordt door oorlog, geweld en corruptie. Een neerslachtige, gelaten stemming krijg je ervan.

Sommige films worden door alle treurigheid en onbeholpenheid van de karakters soms ook een beetje grappig. Dat is bij deze film ook zo. Toch ga je deze film niet met een glimlach zitten bekijken. Er zitten behoorlijk wat grove, schokkende scènes in ‘If the Seed Doesn’t Die’ en die maken een stuk meer indruk. Met name de ontmoeting tussen vader en dochter is niet bepaald een plezierig wederzien. Regisseur Dragin heeft in zijn film humor en tragiek willen combineren, maar waar hij de humor gedoseerd heeft gebracht, gebruikt hij voor de tragiek paardenmiddelen.

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat hoofdfiguren niet bepaald de meest vrolijke snuiters zijn. Er is echter één karakter, Nora, dat wel met een lach op haar gezicht alle ontberingen ondergaat. Haar gezellige gebabbel en brede lach zijn een welkome afwisseling van al die sombere mannenkoppen. “Misschien is er toch nog wel wat hoop voor de Balkan”, moet de regisseur gedacht hebben.

Regisseur Sinisa Dragin startte direct na zijn examen op de filmacademie met een baan als cameraman bij Reuters. Dat heeft de man wellicht gevormd, want hij maakt tegenwoordig vooral documentaires en ook dit verhaal bevat de nodige reflectie op ons huidige tijdsgewricht. Echt een bijzondere, uitgewerkte boodschap is het niet: Ons land is al eeuwen achtergesteld en corrupt en vandaag de dag is dat eigenlijk niet anders. Ook heeft de film een symbolisch tintje waar je maar net van moet houden. Niet echt een aanrader.

Bram Semeijn

‘If the Seed Doesn’t Die’ verschijnt maandag 16 januari 2012 op DVD.