IJskoud (2015)

Regie: Lennart Gosman | 15 minuten | drama, korte film | Acteurs: Hans Doodkorte, Astrid Flipse, Jarno van Werkhoven, Cecile Hubregsen, Lotte Dunn

Film by the Sea zit er weer aan te komen, na IFFR het tweede internationale filmfestival van ons land. Een grote luxe, zeker voor Zeeland – een tot de verbeelding sprekende provincie met een  filmerscultuur in ontwikkeling. Het Vlissingse festival reikt jaarlijks – naast internationale awards – maar liefst drie prijzen uit voor Zeeuwse films, en in 2015 deed de korte film ‘IJskoud’ van zelfstandig filmer Lennart Gosman mee aan de jury- en publieksprijs. ‘IJskoud’ had inmiddels al de Gouden Zeester van Stichting CAVAK gewonnen.

CAVAK, het Zeeuws centrum voor audiovisuele kunst, subsidieerde daartoe de productie van drie korte films, waarvan ‘IJskoud’ er een is. Binnen het genre valt de 15 minuten lange film op zoals een korte film op moet vallen: met eigenheid, een verrassende wending en kwaliteit op gebied van plot, techniek en acteerwerk. Gosman is het leerproces – vaak nog zichtbaar in dergelijke projecten – duidelijk voorbij. ‘IJskoud’ is een karaktervol, uitgebeend product, waarin een oudere man (Hans Doodkorte) zijn vrouw verliest, en daaraan een vervolg moet geven. We moeten cryptisch blijven, vooral omdat spoilers in dit genre dodelijk zijn. ‘Afscheid nemen is geen optie’, onthullen de makers zelf met onderkoelde humor.

Die humor sijpelt druppelsgewijs door in de film – meer zou de dramatische content verstoren. De zwijgzame ‘Willem’ uit ‘IJskoud’ (een uitstekende Doodkorte) gaat als een boer om met zijn emoties, en Gosman weet daarvoor sympathie te wekken bij de kijker, met het verrassingselement dat bij een goede korte film hoort. Gosman velt geen oordeel, en onthoudt zich van clichés over het boerenbestaan. ‘IJskoud’ is daarmee een ontluisterend eerbetoon aan de boer als vertegenwoordiger van de gemarginaliseerde plattelandscultuur. De genoemde prijzen op Film by the Sea 2015 gingen uiteindelijk naar ‘Springtij’ van Jeannice Adriaansens (PZC-juryprijs). en ‘Zeeland Suite’ van Joost Kuiper (PZC-publieksprijs), maar ‘IJskoud’ – te vinden op YouTube – is de competitie zeker waard.

Jan-Kees Verschuure