ill Manors (2012)

Regie: Ben Drew | 121 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Riz Ahmed, Ed Skrein, Natalie Press, Anouska Mond, Lee Allen, Jo Hartley, Lee Whitlock, Dannielle Brent, Martin Serene, Ryan de la Cruz, Eloise Smyth, Nick Sagar, Neil Large, Georgia Farthing, Keith Coggins, Sean Sagar, Sasha Gamble, John Cooper Clark

De in 1983 geboren Ben Drew, alias Plan B, is een Britse artiest die zich vooral toelegt op een muzikale carrière. Zijn debuut (hiphop)album Who Needs Actions When You Got Words kon op positieve kritieken rekenen en ook opvolger The Defamation of Strickland Bank, dat in 2010 uitkwam, maar waarop Plan B meer de kant van de soul opging, was een enorm succes. Plan B heeft naast talent voor muziek echter ook filmaspiraties. Al tijdens het promoten van zijn eerste cd gaf hij aan dat hij bezig was met een script en zette hij voorzichtig wat stappen op het acteerpad. Zijn eerste rol van betekenis was in ‘Adulthood’, en in ‘Harry Brown’ (2009) speelde hij naast acteerlegende Michael Caine. ‘ill Manors’ is zijn speelfilmdebuut: hij schreef het scenario, regisseerde en verzorgde de – uiteraard zeer passende – soundtrack. Waar het debutanten vaak aangeraden wordt met een klein verhaal te beginnen, neemt Ben Drew meteen veel hooi op zijn vork. Veel, maar niet té veel. In ‘ill Manors’ draait het om een bont scala aan personages, waarvan er meer dan een handvol een redelijk uitgewerkt verhaal krijgen.

‘ill Manors’ speelt zich af in de achterbuurten van Oost-Londen, daar waar je als nietsvermoedende burger nauwelijks veilig over straat kunt, of althans niet zonder getuige te zijn van een drugsdeal, prostitutie, een aframmeling of nog erger. Aaron (Riz Ahmed), de hoofdpersoon, heeft geen makkelijke jeugd gehad. Hij groeide samen met zijn vriend Ed (Ed Skrein) op in een kindertehuis, maar probeert er het beste van te maken. Ed daarentegen is uit ander hout gesneden. Hij gaat altijd voor zijn eigen gewin en deinst niet terug voor geweld. Drugdealer Kirby (Keith Coggins) komt net vrij uit de gevangenis, nadat hij daar vijftien jaar heeft doorgebracht, en hij merkt dat er in die periode heel wat is veranderd. De straat is niet meer ‘van hem’ en de regels lijken gewijzigd. De nog piepjonge Jake (Ryan de la Cruz) komt in aanraking met een bende en wordt daar al snel in opgenomen. Omdat hij zo graag indruk wil maken, blijkt hij tot meer in staat dan hij van zichzelf had aangenomen. Voor Chris hebben we lange tijd sympathie, omdat hij een kansloze jeugd heeft gehad, en er door zijn optimisme en sterke karakter bovenop is gekomen. Dan is er nog junkie Michelle, die een bijzonder denigrerende avond heeft wanneer ze per toeval in contact komt met Aaron, die haar bij Ed introduceert. Maar wellicht is zijzelf degene die de vernedering over zich afroept. Tenslotte wordt ook de problematiek van mensenhandel nog aangestipt, met de verhaallijn over de zwangere Katya, die probeert te ontsnappen aan haar leven vol mishandeling en gedwongen prostitutie. ‘ill Manors’ laat zien dat elke actie of beslissing – hoe futiel deze ook mag lijken – van invloed kan zijn op het leven (of de dood) van iemand anders.

Hoewel ‘ill Manors’ als mozaïekfilm niet geheel foutloos is, is de oprechte ambitie van Ben Drew om een gelaagde, rauw-realistische film over het deel van Londen dat niet veel toeristen (noch inwoners) zullen kennen, zonder meer te prijzen. De regisseur stopt zijn verhaal overvol, maar slaagt er toch in de spreekwoordelijke ballen in de lucht te houden. Daarnaast is de film visueel onweerstaanbaar; er zit geen shot te veel in ‘ill Manors’. De vlot gesneden scènes in combinatie met de soms verrassende wendingen in het verhaal maakt dat er geen enkel inkakmoment is. Zoals je mag verwachten is de soundtrack uitstekend en heeft Plan B een inventieve manier gevonden om de rapmuziek een wezenlijk onderdeel van de film te maken. De cast (een combinatie van vrienden en professionele acteurs) zetten de personages op natuurlijke wijze neer en meer dan eens bezorgen ze je de koude rillingen. Ben Drew is iemand om in de gaten te houden, evenals hoofdrolspeler Ahmed. En ‘ill Manors’ is een film die je als de wiedeweerga op je to-see-lijstje moet zetten.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 30 augustus 2012
DVD- en blu-ray-release: 5 december 2012