Immer nie am Meer-Forever Never Anywhere (2007)

Regie: Antonin Svoboda | 88 minuten | drama, komedie | Acteurs: Chistoph Grissemann, Dirk Stermann, Heinz Strunk

Drie mannen worden tot het uiterste getest als ze met hun auto vast komen te zitten in de bossen naast de weg. Als een jongen de auto vindt, denken de mannen dat ze gered zullen worden. De jongen heeft echter hele andere plannen en test de mannen tot het uiterste. Dit is het verhaal van een vreemde, maar tegelijkertijd intrigerende komedie van Antonin Svoboda.

Veel gebeurt er niet in de anderhalf uur die ‘Immer nie am Meer’ duurt. Bijna de gehele film zitten de drie mannen in de auto en daar speelt zich dus het hele verhaal af. Toch weet de film te boeien. Want hoe zorg je ervoor dat je kunt plassen als je de auto niet uitkunt? Of nog erger als je moet poepen? Svoboda verzint praktische, humoristische oplossingen voor deze problemen. Daarnaast laat hij ons zien hoe de drie mannen dichter naar elkaar toegroeien naarmate ze langer samen in de auto zitten.

Als kijker kun je het beklemmende gevoel van het vast zitten in een auto voelen. Als de drie in eerste instantie nog genoeg eten en drinken hebben lijkt het erop dat alles uiteindelijk op z’n pootjes terecht zal komen. Als de drie mannen door een jongen uit de beurt echter keer op keer op de proef worden gesteld, is het steeds minder vanzelfsprekend dat de mannen uit hun benarde situatie gered zullen worden. Deze ontwikkeling is benauwend, maar dankzij de grappige vondsten van Svoboda geestig tegelijk.

Antonin Svoboda maakt onderdeel uit van de Oostenrijkse Coop99, die al jarenlang vele interessante arthouse films uitbrengt. Een van de bekendste films is waarschijnlijk ‘Die Fette Jahren sind forbei’, in Nederland beter bekend als ‘The Edukators’. Of ‘Immer nie am Meer’ net zo’n groot succes zal worden als ‘The Edukators’ is nog maar de vraag. De film verdient het succes zeker wel. Antonin Svoboda heeft een zeer realistisch doch geestig portret geschetst van drie hele normale mannen die toevallig in hetzelfde schuitje komen te zitten.

Wietske Uneken