In a Better World-Hævnen (2010)

Regie: Susanne Bier | 113 minuten | drama | Acteurs: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, William Jøhnk Nielsen, Markus Rygaard, Wil Johnson, Eddy Kimani, Emily Mglaya, Gabriel Muli, June Waweru, Mary Hounu Moat, Synah Berchet, Elsebeth Steentoft, Satu Helena Mikkelinen, Camilla Gottlieb, Simon Maagaard Holm, Emil Nicolai Helms, Martin Buch, Toke Lars Bjarke, Anette Støvelbæk, Preben Harris, Birthe Neumann, Paw Henriksen, Jesper Lohmann, Bodil Jørgensen, Rikke Louise Andersson, Kim Bodnia, Lars Kaalund, Camilla Bendix

‘In a Better World’ vertelt het verhaal van twee families die ieder op hun eigen wijze te maken hebben met het verwerken van een verlies. De twee zonen van beide families ontmoeten elkaar op school. Elias is de zoon van Anton en Marianne die gescheiden leven. Elias wordt op school gepest. Met zijn vader heeft hij nauwelijks contact. Deze is arts in een vluchtelingenkamp in Afrika en is dus weinig thuis. Tegen zijn moeder zwijgt Elias over zijn problemen op school.

Christian komt naar deze school vanuit Engeland, zijn moeder is recent overleden. Hij komt bij zijn oma wonen, de relatie met zijn vader Claus is slecht omdat deze hem in zijn ogen heeft voorgelogen over de ziekte waaraan zijn moeder is overleden. Christian is verbitterd en boos op de hele wereld, maar vooral op zijn vader. Op zijn eerste schooldag is hij getuige van het pesten van Elias en slaat de dader – zonder dat anderen daar getuige van zijn – in elkaar en bedreigt hem met een mes. Als Elias dit ziet, dekken zij elkaar en ontkennen de dreiging met een mes.

Zo raken deze twee gekwetste jongens onvoorwaardelijk bevriend en herkennen elkaars verdriet en bitterheid. Elias is de zachte, hogelijk beïnvloedbare jongen en raakt geïmponeerd door de berekenende en harde Christian. Deze vindt dat je onverbiddellijk en snoeihard actie en wraak moet nemen. Christian dreigt Elias steeds verder mee te slepen.  De wraaklust van Christian neemt verder toe. Elias komt steeds meer voor de vraag te staan of hij loyaal moet zijn aan zijn vriend die hem eerst heeft geholpen bij het bestrijden van zijn pestkoppen of af moet haken als Christiaan verder gaat. Gelijktijdig met deze hoofdlijn loopt het verhaal van de op handen zijnde scheiding van Anton en Marianne en hun worsteling om definitief uit elkaar te gaan.

Het verhaal heeft wat nadrukkelijk moralistische trekjes. Typeringen van personages zijn soms wat dik aangezet waardoor sommige ontwikkelingen wat geforceerd overkomen. Anton wil bijvoorbeeld aan de kinderen tonen dat het dom is als je terugslaat en laat zich voor de ogen van zijn kinderen en Christian herhaaldelijk slaan door een ruziezoeker. Ook wordt het ethische dilemma fors aangezet als Anton zich, terug in het kamp in Afrika, niet verzet tegen een lynchpartij van een misdadige guerillastrijder waarvoor hij zich eerder als medicus zonder enig voorbehoud heeft ingezet (terwijl hij wist dat het een misdadiger was die vrouwen en baby’s heeft gedood). Zo worden wat al te nadrukkelijk ‘uitleggerige trekjes’ van goed en slecht, verdriet, rouw en verwerking geaccentueerd.

De rolbezetting is de crème de la crème met acteurs als Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm en Ulrich Thomsen die hun lauweren al hebben verdiend. Zij spelen zoals dat te verwachten valt uiterst professioneel, maar de echte stervertolkingen zijn voor de jonge acteurs William Jøhnk Nielsen (Christian) en Markus Rygaard (Elias). Zij zijn erg geloofwaardig.

Het ziet er allemaal gelikt uit, de cameravoering leidt tot sfeervolle beelden, de shots van Deense en Afrikaanse landschappen zijn zonder uitzondering fraai verzorgd. Wel zijn de ontwikkelingen en de afloop redelijk voorspelbaar, het verhaal ontwikkelt zich beheerst en kabbelt dan op – op zich uiterst aangename wijze – enigszins voort. Susanne Bier overtuigde eerder met films als ‘Open Hearts’, ‘After the Wedding’ en ‘Brothers’. Ook nu zet zij weer een prima film neer. ‘In a Better World’ kreeg de Oscar 2011 voor Beste Buitenlandse film toegekend. Met de kanttekening dat in de verhaallijn nogal wat thema’s aan elkaar worden geknoopt, blijft het oordeel: een hartverwarmend drama.

Rob Veerman

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 7 april 2011
DVD-release: 26 september 2011