In Another Country-Da-reun na-ra-e-seo (2012)

Regie: Hong Sang-soo | 89 minuten | komedie, drama | Acteurs: Isabelle Huppert, Jung Yu Mi, Kwon Hye Hyo, Moon So-ri, Yoon Yeo-jeong

‘In Another Country’ is de dertiende film in het omvangrijke oeuvre van de gerenommeerde Hong Sang-soo, een Koreaanse filmmaker die in minder dan tien jaar tijd een flinke naam voor zichzelf heeft opgebouwd. Het is echter de eerste film waarin hij met een Westerse actrice samenwerkt. En wat voor één: voor ‘In Another Country’ wist hij niemand minder dan Isabelle Huppert te strikken, toch wel een van de meest veelzijdige actrices van haar generatie. In ‘In Another Country’ laat ze die veelzijdigheid op subtiele wijze zien: ze speelt namelijk drie rollen, die onderling niet veel, maar toch genoeg verschillen. Maar ook haar Koreaanse collega’s tonen hun talent en doen niet onder voor de Franse actrice.

‘In Another Country’ bestaat uit drie hoofdstukken van elk iets minder dan een half uur. Het raamwerk wordt gevormd door een jong en ambitieus Koreaans meisje dat in de filmindustrie wil werken. Om haar familieproblemen te vergeten schrijft ze drie scenario’s waarin een Franse dame, Anne (Isabelle Huppert) Mohang, een suffig Zuid-Koreaans badplaatsje, bezoekt, om uiteenlopende redenen. De omstandigheden zijn elke keer iets anders, maar de rode draad, de acteurs en de setting blijven grotendeels gelijk. Het levert een bijzonder speels en amusant drieluik op, waarin kleine, schijnbaar onopvallende elementen uit het ene verhaal terug komen in het volgende verhaal. Centraal staat Anne’s zoektocht naar ‘iets leuks’ om te doen in het saaie dorp. De jonge strandwacht vormt een belangrijke rol, maar de filmstudente heeft zichzelf ook een kleine, maar essentiële functie toebedacht.

De thema’s zullen kenners van Hong Sang-soo’s werk bekend voorkomen (al zullen er dat in Nederland niet al te veel zijn, zijn films waren vooralsnog alleen op het IFFR te zien): ongemakkelijke sociale interacties, filmmakers, ontrouw, seksuele frustratie, de consumptie van alcohol en het karakter van Koreaanse mannen (waarvoor hij niet bepaald een goed woord over heeft). De wijze waarop hij deze componenten telkens tot een verrassend nieuw concept weet te smeden verdient absoluut een compliment. ‘In Another Country’ grossiert in droogkomische misverstanden die ontstaan door de onmacht van de personen om te communiceren. Allereerst is er natuurlijk de taalbarrière (Hupperts Anne spreekt Engels, de overige personages doen een dappere poging daartoe en spreken onderling Koreaans, waar Anne natuurlijk niets van begrijpt), maar ook de karakters zelf blijken in hun onnozele gewoonheid niet in staat hun gevoelens onder woorden te brengen.

De cameravoering is bijzonder, maar nooit opzichtig. Hong Sang-soo is geen mooifilmer in de zin van dat hij altijd probeert om oogstrelende shots te maken (hoewel hij wel het beste uit het badplaatsje haalt), maar zijn plotselinge zooms en horizontale lensbewegingen die je eerder in een home-movie verwacht, helpen de kijker eraan te herinneren dat je naar een film kijkt en als je naar het eindresultaat kijkt lijkt de keuze voor die filmmethode onontkoombaar.

Hong Sang-soo impliceert door de soms parallel lopende scènes dat de invloed die iemand op zijn of haar leven heeft vaak overschat wordt: hoe je ook invulling geeft aan je leven, je zult altijd die bepaalde persoon tegenkomen en dat gesprek voeren. ‘In Another Country’ is een fascinerende en uiterst charmante film over de kunst van het filmmaken en de wijze waarop mensen met elkaar omgaan en communiceren. Aanrader!

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 16 mei 2013
DVD-release: 22 oktober 2013