In Blue (2017)

Recensie In Blue CinemagazineRegie: Jaap van Heusden | 102 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Maria Kraakman, Bogdan Iancu, Ellis van den Brink, Maria Rainea, Ada Gales, Patrick Vervueren, Line Pillet, Hannah van Lunteren, Yannick Jozefzoon, Anna Keuning, Ionut Niculae, Emilian Marnea, Tamara Markus, Lucien Rentmeester, Maarten Ketels, Don Alphonso, Valeriu Andriutã, Edon Rizvanolli, Sharai Troostwijk

Er zijn vast betere plekken om te bevallen dan in een vliegtuig boven de Alpen. Er zijn ongetwijfeld betere plekken om een auto-ongeluk mee te maken dan in de corrupte straten van Boekarest. Toch zijn dit de dingen die stewardess Lin meemaakt in de eerste minuten van de Nederlandse speelfilm ‘In Blue’. Gelukkig hoeft ze niet zelf te bevallen en maakt ze dat ongeluk mee op de veilige achterbank van een taxi. Bovendien levert dat ongeluk haar de vriendschap op van het Roemeense straatschoffie Nicu.

In de anderhalf uur die volgt zien we hoe die vriendschap zich ontwikkelt tot een complexer geheel. Lin is een moeder zonder kind, Nicu een kind zonder moeder. Maar Lin is daarnaast een aantrekkelijke vrouw en Nicu is een puber met een overschot aan hormonen. Ieder is op zijn eigen manier nieuwsgierig naar de wereld van de ander. De wereld van Lin is steriel, kil, op zoek naar warmte. Nicu’s wereld is rauw, verslaafd, ziek en smachtend naar verlossing.

‘In Blue’ laat ons kennen maken met die verschillende werelden, vooral die van Nicu. Dat levert fraaie beelden op, met het winterse Boekarest als verstild decor. De wereld van Lin en haar moeder is misschien iets té steriel (Vinex, kleurloos, strak interieur), al krijg je door de gesprekken met die moeder wel een goed idee van wat er in Lin’s hoofd omgaat. Dat krijgen we nog beter als we haar bezig zien in haar rol van trainer van leerling-stewardessen (en een enkele steward). De psychologie van beide karakters is altijd geloofwaardig, hoe vreemd hun acties soms ook schijnen. Met Maria Kraakman (Lin) en Bogdan Iancu (Nicu) hebben we ook nog eens twee prima acteurs in huis.

Het enige dat ‘In Blue’ tegen heeft, is dat je al snel vermoedt hoe dit allemaal gaat verlopen. Dat is onvermijdelijk bij naturalistische films, zoals het onvermijdelijk is dat een recensent altijd wat te klagen heeft. Ondanks dat kleine minpuntje heeft deze recensent 94 minuten lang genoten van een intelligent en bij vlagen aangrijpend drama.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 14 september 2017