In de naam van de kater (2014)

Regie: Thijs De Block | 20 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Flor Decleir, Gert Portael, Nico Sturm, Dirk van Dijck

Piepjong is ie nog, de in 1991 geboren Vlaamse filmmaker Thijs De Block, maar nu al laat hij veelbelovende dingen zien. In 2015 studeerde hij af aan de RITCS in Brussel, de koninklijke hogeschool voor theatre, film en geluid. Zijn eindexamenfilm was ‘In de naam van de kater’, een absurdistisch filmpje van slechts twintig minuten waarin het Bijbelverhaal op de hak wordt genomen. Hoofdrolspeler is Flor Decleir, die in de huid kruipt van de rondreizende accordeonist Abraham. Hij loopt er op zijn zachtst gezegd nogal opvallend bij, gekleed in een lang wit gewaad, met een zonnebril op zijn hoofd. Zijn metgezel is een schaap. Hij houdt wel van een drankje, want hij dolt rond met een gigantische kater, op zoek naar het gehucht waar hij zijn volgende optreden moet geven. En o ja, hij rolt peuken met bladzijden uit de Bijbel!

Als hij het dorp eenmaal gevonden heeft, loopt hij achtereenvolgens een nerveuze priester (Nico Sturm), een vegetarische houthakker (Dirk van Dijck) en een kroegbazin (Gert Portael) tegen het lijf. Ontmoetingen die voor de betrokkenen verstrekkende gevolgen hebben. De rebelse Abraham weet de zaken voor de priester, de houthakker en de kroegbazin in een nieuw daglicht te stellen. En laat dat nou nét op tijd zijn, want een allesverwoestende storm ligt op de loer en nadert het dorp met rasse schreden.

‘In de naam van de kater’ is een grappige variant op het aloude Bijbelse verhaal, waarin de vraag wat goed is en wat fout nét even anders benaderd wordt. Als een moderne Messias brengt Abraham overal waar hij komt wijze lessen over het leven. De volgelingen die als makke schapen achter hem aanlopen; het naderende onheil in de vorm van de storm; je hoeft geen Bijbelkenner te zijn om de beeldspraak en de parallellen hierin te herkennen, maar dat ze gebracht worden door een stomdronken hippie maakt het absurd en hilarisch. Dat de climax niet helemaal zo uitpakt als we graag hadden willen zien, doet weinig afbreuk aan de aantrekkingskracht en de charme van dit korte filmpje. Van Thijs De Block gaan we ongetwijfeld snel meer horen en zien!

Patricia Smagge

‘In de naam van de kater’ verschijnt dinsdag 13 oktober 2015 op DVD en blu-ray (DVD & blu-ray box De beste Vlaamse kortfilms, Selected Shorts #19).