In Her Defense (1999)

Regie: Sidney J. Furie | 94 minuten | drama, romantiek, thriller | Acteurs: Marlee Matlin, Michael Dudikoff, Sophie Lorain, Daniel Pilon, Doug Sutherland, Robbie O’Neill, Maurice Arsenault, David Attis, John Ball, Jane Barry, Renée Cayes, Paula Dawson, Robert A. Doherty, Shawn Ekstrom, Steve Morgan, Rob Pinnock, Eric Thériault, Cliff Turner, Carolyn Turney

Debra Turner (Sophie Lorain), een ex-vriendin van Andrew, neemt hem mee naar een tentoonstelling. Hij is diep onder de indruk van een van de schilderijen en raakt in gesprek met de kunstenares Jane. Ze is doof, maar hij kent een beetje gebarentaal, omdat hij ooit een doof vriendinnetje heeft gehad. Jane wordt door haar man Noby opgehaald die jaloers wordt wanneer hij haar met Andrew ziet praten. Hij sleurt haar mee en geeft haar tot Andrews ontzetting een harde klap.

De volgende dag komt Jane bij Andrew langs op kantoor. Ze vraagt zijn hulp bij haar echtscheiding vanwege de ongunstige huwelijkse voorwaarden waarbij ze slechts recht heeft op een half miljoen van het fortuin van haar man. Andrew legt haar uit dat het aanvechten van de huwelijkse voorwaarden een lang en smerig proces wordt. Bij het overlijden van haar man is ze echter de enige erfgename van zijn gehele fortuin.

Andrew en Jane beginnen een relatie. Haar man ruikt onraad en betrapt hen op heterdaad. Hij gaat Andrew gewapend te lijf en Andrew schiet hem uit zelfverdediging neer. Hij is bang dat de politie niet zal geloven dat het om zelfverdediging gaat en besluit om samen met Jane het lijk in de rivier te dumpen en alle sporen uit te wissen. Dan moet hij haar in de rechtszaak verdedigen.

Michael Dudikoff speelt niet slecht en Marlee Matin ook niet, maar dat is niet genoeg om de film de moeite waard te maken. Slordigheid bij het opvoeren van de verschillende personages is slechts een van de zwakke punten. Andrew wordt op een gegeven moment door een zekere Frank (huh?) gewaarschuwd dat Jane’s man een kennis is van Fabrizzi (huh?) en zo wordt er wel met meer poppetjes geschoven en met namen gegoocheld. En ook het feit dat een topadvocaat in een vlaag van verstandsverbijstering besluit om niet de politie te bellen, maar zich illegaal van het lijk te ontdoen en daarmee niet alleen zijn carrière op het spel zet, maar ook een gevangenisstraf riskeert, komt wel heel erg uit de lucht vallen. De plotwendingen die voor het thriller element moeten zorgen zijn weinig origineel en de film maakt algeheel een goedkope indruk. Beslist geen aanrader.

Diana Tjin-A Cheong