In het niets (2013)

Regie: Daniel Lawrence Bruce | 50 minuten | drama | Acteurs: Issaka Sawadogo, Lulu Veen, Lolu Ajayi, Rachella Kingswijk, Joy Wielkens

De Bijlmerramp, 1992. Een gebeurtenis die veel indruk heeft gemaakt op Nederland. Na ruim twintig jaar is ‘In het niets’ de eerste film waarin de vliegramp, die zich weliswaar tegen de achtergrond van het verhaal afspeelt, belicht wordt. De ramp kende officieel 43 dodelijke slachtoffers, maar vanwege het geruime aantal ongedocumenteerden dat er woonde, is men het werkelijke dodental nooit te weten gekomen.

‘In het niets’ gaat over zo’n ongedocumenteerde migrant. De Ghanese Agymah woont, samen met nog wat anderen die zich in hetzelfde schuitje bevinden, in een (te) kleine galerijwoning in de Bijlmer. Agymah gaat niet meer naar buiten en heeft nog weinig levenslust over. Wanneer de twaalfjarige Nina, eveneens zonder documenten, in Nederland aankomt en bij Agymah intrekt, wordt hij min of meer gedwongen om zich over haar te ontfermen. Haar enthousiasme en ambitie maken iets bij hem los dat lange tijd heeft vastgezeten.

‘In het niets’ is in het Engels gesproken en dat men niet afgeleid wordt door de zoveelste BN-er is niet meer dan gunstig. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Isaka Sawadogo en nieuwkomer Lulu Veen, die enige bekendheid wierf met het tv-programma ‘My name is’. Het is gefilmd door middel van een handheld camera en er wordt veel gebruik gemaakt van close-ups. Hierdoor, en door het fantastische acteerwerk, hecht je je al snel aan de personages. Ook al is ‘In het niets’ met vijftig minuten van relatief korte duur, toch weet het binnen die tijd op te bouwen naar een indrukwekkend en ontroerend verhaal.

‘In het niets’ speelt zich af in niet-chronologische volgorde. Dat er een vliegtuig neer gaat storten weet je als kijker natuurlijk allang, – de film begint er zelfs mee – maar door het uitstellen van bepaalde informatie word je als kijker nieuwsgierig gemaakt en langzaam maar zeker ontrafelt het verhaal zich. Door de kijker af en toe te misleiden, weet de film de juiste spanning en emotie over te brengen. Maar bovenal is ‘In het niets’ een ode aan diegenen die naar Nederland kwamen voor een beter leven, maar getroffen werden door zo’n verschrikkelijk noodlot.

Jolanda Lutz

Waardering: 4

‘In het niets’ wordt vrijdag 13 december 2013 om 23.15 uur uitgezonden op Nederland 2.