In het spoor van de Marsupilami – Sur la piste du Marsupilami (2012)

Regie: Alain Chabat | 105 minuten | avontuur, komedie, familie | Acteurs: Jamel Debbouze, Alain Chabat, Fred Testot, Lambert Wilson, Géraldine Nakache, Liya Kebede, Patrick Timsit, Aïssa Maïga, Dalip Singh, Jacques Weber

De journalist Dan Geraldo is geen grote held en doet alsof hij altijd op zoek is naar het laatste grote wereldnieuws in afgelegen of gevaarlijke oorden. Volgens zijn bronnen loopt er een geel beest met zwarte stippen en een enorm lange staart rond in het tropische woud van Palombië (een fictief staatje ergens in Latijns-Amerika). De lokale bevolking noemt dit mythische wezen Marsupilami. Maar bestaat de Marsupilami alleen in de hoofden van de Palombiërs of is het een reële en nog niet door de mens ontdekte diersoort? Dan trekt samen met de lokale gids en ritselaar Pablito de jungle in om de Marsupilami te zoeken. Daarbij valt het tweetal van de ene (on)prettige verrassing in de andere en moeten de mannen zien af te rekenen met een excentrieke en snode botanist, een heerschap dat geheel andere en minder nobele redenen heeft om de Marsupilami op te sporen.

De Marsupilami is een creatie van de Belgische striptekenaar André Franquin, ook de man achter de slungelige stripicoon Guust Flater. Ondanks de titel duurt het toch wel eventjes voordat het gele fantasiebeestje zijn opwachting maakt in de film ‘In het spoor van de Marsupilami’. Gelukkig heeft de computer wel een Marsupilamikoppel (er speelt zowel een mannetje als een vrouwtje mee in de film) uitgespuwd dat er leuk en overtuigend uitziet. Verder doet de film grotendeels wat de synopsis ons belooft: de kijker een kleurrijk avontuur inclusief inboorlingen, exotische wezens en schurken voorschotelen. Op acteervlak wordt ‘In het spoor van de Marsupilami’ vooral gedragen door Jamel Debbouze. De Fransman met Noord-Afrikaanse roots kruipt overtuigend in de huid van Pablito, een chaotische sjacheraar met een typisch Latijns-Amerikaans temperament die ondanks zijn escapades en soms dubieuze pogingen om zijn grote schuldenberg af te lossen eigenlijk een hart van goud heeft en zo toch sympathie oproept. Pablito beweert de enige persoon te zijn die de Marsupilami ooit in levenden lijve heeft gezien, een uitspraak die hem in zijn woonplaats natuurlijk vooral op hoon en spot komt te staan. Ook de in de Verenigde Staten bekende Indiase showworstelaar The Great Khali heeft nog een bescheiden rol als de reus van de plaatselijke indianenstam.

Wat wel opvalt is dat de gedubde Nederlandstalige versie wat plastisch en gekunsteld aandoet ten opzichte van de originele Franstalige film. Hoewel de aandoenlijke en best fraai gefabriceerde Marsupilami’s iets meer screentime hadden verdiend, is ‘In het spoor van de Marsupilami’ over de gehele linie een vermakelijke familiefilm die garant staat voor anderhalf uur laagdrempelig amusement.

Frank Heinen

‘In het spoor van de Marsupilami’ (‘Sur la piste du Marsupilami’) verschijnt donderdag 18 juni 2015 op DVD (DVD-box Best of Kids).