In Oranje (2004)

Regie: Joram Lürsen | 90 minuten | drama, komedie, familie | Acteurs: Yannick van der Velde, Thomas Acda, Wendy van Dijk, Peter Blok, Dionicho Muskiet, Maaike Polder, Sterre Herstel, Porgy Franssen, Ton Kas, Erik van Muiswinkel, Pim Muda, Lucretia van der Vloot, Chris Comvalius

‘In Oranje’ is niet alleen een verhaal over een jonge voetballer die de top wil bereiken, maar vooral ook een verhaal over de onafscheidelijke band tussen een jongen en zijn vader. Daarnaast wordt de film breed aangekondigd als een Nederlandse familiefilm. Dit klinkt als een film die veel tegelijk wil zijn, maar ‘In Oranje’ scoort op alle fronten.

De film is met veel enthousiasme gemaakt en hierdoor komen regisseur Joram Lürsen en scenarist Frank Ketelaar moeiteloos weg met ongeloofwaardigheden in het verhaal en met het veelvuldige sentiment dat nergens geschuwd wordt.

Het verhaal wordt haast verteld als een sprookje, waarbij ook de bestaande sprookjeswetten met voeten getreden worden als het verhaal hierom vraagt. Vader Erik, die uit de dood terugkomt om zijn zoon klaar te stomen voor het grote werk, is bijvoorbeeld tastbaar – iets wat geesten nog nooit geweest zijn – en toch is hij alleen zichtbaar voor zijn zoon Remco terwijl ze op klaarlichte dag staan te trainen. Een gewaagde benadering die echter wel geslaagd uitpakt.

Wel zullen juist de aspecten die de film zo charmant maken vooral bij volwassenen opvallen. Er zitten veel slimme grapjes in het script en in de dialogen, maar als film voor kinderen is ‘In Oranje’ toch een vrij zwaar verhaal over een gezin dat hun vader kwijtraakt en dat moeilijk kan verwerken. Toch valt er ook voor jonge kijkers ongetwijfeld genoeg te genieten.

De jonge hoofdrolspeler Yannick van der Velde (toevallig de zoon van Jean van der Velde, de regisseur van ‘All Stars’, die andere Nederlandse voetbalfilm) draagt de film daarnaast goed. Grootste compliment dat hem te maken valt is wel dat hij erin slaagt zich niet van het scherm te laten spelen door Thomas Acda, die in zijn rol als fanatieke voetbalvader werkelijk zijn hele ziel en zaligheid kwijt kan. Bovendien, als Acda ooit zelf voetballende kinderen krijgt kan men er vergif op in nemen dat hij bij wedstrijden exact zo langs de kant staat als in deze film.

Aangezien ‘In Oranje’ meerdere verhalen tegelijk vertelt is de sleutelscène van de film eigenlijk dan ook niet eens de onafwendbare interland maar de wel hele bijzondere training waar Remco’s vader hem vlak voor de wedstrijd mee naar toe neemt. Hier komt de liefde voor voetbal, die een belangrijke rol in het verhaal speelt maar nooit overheersend wordt, het mooiste naar voren. Daarnaast komen ook de andere rode draden van de film, namelijk de vader-zoon-relatie (Remco lijkt hierna de dood van zijn vader pas te accepteren), de Rocky-achtige moraal over doorzettingsvermogen en de sprookjesachtige vertelvorm hier goed samen en valt de film ineens als een puzzel in elkaar.

Wat onze jongens deze zomer in Portugal ook gaan doen, en wat voor effect dat wel of niet op de bezoekersaantallen van deze film heeft, deze sympathieke film verdient het in elk geval om een succes te worden. Sterker nog: De spelers van Oranje zouden wel eens een voorbeeld mogen nemen aan de passie, bezieling en spelplezier waar deze film mee gemaakt is!

Jules Diepstraten

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 28 april 2004