In Secret (2013)

Regie: Charlie Stratton | 102 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Elizabeth Olsen, Oscar Isaac, Tom Felton, Jessica Lange, Shirley Henderson, Matt Lucas, Mackenzie Crook, John Kavanagh, Lily Laight, Matt Devere, Dimitrije Bogdanov, Aleksandr Ivanovic, Filip Dedakin, Richard Sharkey

Toen Émile Zola in 1867 zijn roman ‘Thérèse Raquin’ uitbracht noemde men zijn werk pornografisch. Tegenwoordig zijn we veel gewend en is er ook meer voor nodig om ons rode oortjes te bezorgen. Regisseur Charlie Stratton nam een gok door de seks in zijn Zola-verfilming ‘In Secret’ te verhullen door een dikke laag petticoats. Een tikkie ouderwets, maar gelukkig kan suggestie ook prikkelend zijn en wordt zijn erotische thriller niet om zeep geholpen door een gebrek aan bloot. ‘In Secret’ heeft grotere problemen, zoals een traag tempo en onsympathieke hoofdpersonen.

Na de dood van haar moeder wordt Thérèse (Elizabeth Olsen) door haar vader naar zijn zus Madame Raquin (Jessica Lange) gestuurd. De kleine Thérèse krijgt de zorg voor Camille (Tom Felton), het ziekelijke zoontje van haar tante. Als neef en nicht volwassen zijn regelt Madame Raquin een huwelijk. Zo is Thérèse onder de pannen en Camille verzekerd van een verpleegster voor het leven. De familie vertrekt naar Parijs om een nieuw bestaan op te bouwen.

Gelukkig is het huwelijk niet. Camille is geen kwaaie jongen, maar met zijn spuuglok en permanente pleurishoest is hij geen man waar vrouwen knikkende knieën van krijgen. De warmbloedige Thérèse voelt zich gevangen. Dat verandert als ze Camille’s vriend Laurent (Oscar Isaac) ontmoet. Hij is een echte kunstenaar: bekend met de vrouwelijke anatomie en handig met een verfkwast. De twee beginnen een hartstochtelijke relatie. Thérèse zou niets liever willen dan de nacht doorbrengen met haar minnaar, maar dat is als getrouwde vrouw natuurlijk een beetje lastig. Geen nood, zegt Laurent, een ongeluk zit in een klein hoekje. Er zou zomaar iets met Camille kunnen gebeuren en dan staat niets hun geluk nog in de weg.

Stratton verfilmde Zola’s schandaalroman over lust en bedrog met oog voor detail en kon rekenen op een goede cast. Elizabeth, het jongere zusje van de Olsen-tweeling, weert zich kranig in een lastige rol en Lange schittert als vanouds in elke scène, maar de twee kunnen de tekortkomingen van de film niet maskeren. ‘In Secret’ klokt in op een bescheiden 106 minuten, maar het voelt langer. Zodra Camille zijn onfortuinlijke ‘ongeluk’ heeft gehad slaat de – toch al niet vrolijke – toon van de film om in deprimerend. In een tergend traag tempo zie je hoe het leven van Thérèse en Laurent vergiftigd wordt door die ene verschrikkelijke daad. Helaas is het geen koppel waar je mee meeleeft, maar een zielig en soms akelig berekenend stel waar je zo snel mogelijk vanaf wilt. Het melodramatische einde voelt daarom bijna als een opluchting.

Paula Koopmans

‘In Secret’ verschijnt woensdag 13 augustus 2014 op DVD.