In Security (2013)

Regie: Adam Beamer, Evan Beamer | 93 minuten | actie, komedie | Acteurs: Ethan Embry, Michael Gladis, Clea DuVall, Cary Elwes, Adam Arkin, Ving Rhames, Gabriel Morales, Jim O’Heir, George Wyner, Ed Begley Jr., Amy Aquino, Alan Arkin, Vinnie Jones, Daniel Aldema, Brian Scannell

Kevin (Ethan Embry) en Bruce (Michael Gladis) leven in het veiligste stadje van Amerika. Dat is natuurlijk fijn, maar ze hebben samen een beveiligingsbedrijf, en wie heeft er nou een beveiligingsinstallatie nodig als er nooit wordt ingebroken?

De zaken staan er slecht voor voor Kevin. Hij is de baas, en zijn beste vriend Bruce is de technicus die de installaties maakt en spelletjes speelt op de spelcomputer onder werktijd. Kevins vriendin Lena is het ook een beetje zat, want hij is altijd alleen maar bij Bruce en de geldzorgen maken hem niet vrolijker. Uiteindelijk komt Bruce op een lumineus idee: als de stad te veilig is, zorgen we toch gewoon dat het minder veilig wordt? Ze hebben de plattegronden voor een groot deel van de stad, omdat iedereen een gratis prijsopgaaf bij ze deed zonder een bestelling te plaatsen. Het is uiteindelijk doodsimpel om in te breken.

En warempel: het werkt. De zaak bloeit weer op. De afspraak die ze met zichzelf hadden gemaakt, dat ze zouden stoppen zodra ze niet meer in het rood stonden, zijn ze voor het gemak even vergeten. Als ze zien dat hun grote concurrent een beveiligingssysteem plaatst in het grootste huis van de buurt, kunnen ze het niet laten om aan te tonen dat hun systeem niet deugt. Ze breken er in en nemen veel mee, onder andere een sporttas die gevuld is met geld.

Even is de euforie groot, maar dan beseffen de vrienden zich dat dit waarschijnlijk drugsgeld is, en dat er waarschijnlijk een grote, boze crimineel naar komt zoeken. Ze vergeten het probleem even, en verkopen alle gestolen spullen door aan een bevriende gamer van Bruce. Die verkoopt de spullen weer verder. Hij wil een laptop ruilen voor drugs bij zijn dealer Joshua (Cary Elwes). Drie keer raden van wie de laptop was.

Zo komt de boze crimineel bij de mannen van de beveiligingsdienst. Bruce wordt ontvoerd en Kevin moet het geld komen brengen. Het geld heeft hij niet, waarom wordt niet uitgelegd, dus gaat hij verkleed als politieagent naar het huis. Een hachelijk avontuur met een emotioneel einde, waarna er nog een einde komt dat ontzettend verwarrend is.

De drugsbaron is de meest opzienbarende rol in de film. De engerd is oprecht een man om nachtmerries van te krijgen, met de pokerface en beheersdheid weet je niet wat hij van plan is, maar je weet dat het plan gruwelijk zal zijn. Maar hij komt pas tegen het eind van de film ten tonele, en op dat moment komt het tempo en de actie op gang. ‘In Security’ is bij vlagen een grappige vriendenfilm. Soms is het ook traag, en af en toe is het irritant. Zoals wanneer ze voor het eerst inbreken, en de bewoner van het huis zo langs de niet-verstopte Kevin loopt en hem niet ziet. Dat hoort misschien beter in een science fiction thuis.

Mirte Brethouwer

‘In Security’ is vanaf dinsdag 14 oktober 2014 beschikbaar op VOD.