In the Electric Mist (2009)

Regie: Bertrand Tavernier | 102 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Tommy Lee Jones, Mary Steenburgen, Kelly Macdonald,  John Goodman, Peter Sarsgaard, Ned Beatty, Justina Machado, Pruitt Taylor Vince, James Gammon, John Sayles, Levon Helm, Gary Grubbs, Louis Herthum, Alana Locke, Julio Cedillo, Buddy Guy, Rio Hackford, Andrea Frankle

‘Ik ben een alcoholist’. Met deze rauwe getuigenis opent detective Dave Robicheaux (Tommy Lee Jones) ‘In the Electric Mist’. De camera glijdt over het landschap, langs de fraaie Mississippi naar de swamps. Daar is het lichaam gevonden van een jong hoertje, Kelly. De lijkenzak wordt dicht geritst en Robicheaux slaat een kruis.

Kelly werd bij de moord sterk verminkt. Sadistische motieven spelen een rol. Door een ontdekking van een toevallig in de buurt werkend filmteam wordt nog een tweede lijk gevonden, van een neger, gehuld in kettingen. Robicheaux herinnert zich onmiddellijk een oude geschiedenis waarbij raciale aspecten een rol speelden. Als jongetje was hij getuige van een lynchpartij, de blanke daders wisten niet dat hij hen had gezien en herkend.

Bij zijn speurtocht naar de dader(s) van de moord stuit Robicheaux onder andere op Julie ‘Baby Feet’ Balboni (John Goodman). Deze oude schoolmakker is nu een gangster die een film produceert. In de ontwikkelingen die volgen worden de gevolgen van de vroegere slavernij, de Burgeroorlog, de rassenproblematiek en de wederopbouw na de orkaan Katrina door corrupte ontwikkelaars met elkaar verbonden. Robicheaux kent bij zijn onderzoek weinig scrupules en neemt het niet al te nauw met het leveren van ‘bewijs’ of het juist laten verdwijnen daarvan. Daarbij ondervindt hij op een gegeven ogenblik assistentie van een FBI-agente.

Regisseur Bertrand Tavernier verlegt de accenten naarmate het verhaal vordert steeds meer naar een worsteling tussen schuld en boete. Meng dit alles met de Cajun-cultuur en de typische lifestyle van de Zuidelijke Staten en je hebt een fraaie mix bij elkaar voor een film die vooral sterk gericht is op het scheppen van een sfeerbeeld.  ‘In the Electric Mist’ is geen makkelijk toegankelijke actiefilm geworden. Het trage ritme ligt zuidelijk laag. Het verhaal bevat meerdere lagen, mede gebaseerd op spirituele waarnemingen die Dave Robicheaux heeft als gevolg van zijn geestestoestand. Hij voert – nadat op een feestje drugs in zijn drankje werden gestopt – ‘denkbeeldige’ gesprekken met een reeds lang overleden generaal uit de Burgeroorlog. Het is echter niet geheel duidelijk of dit dromen zijn of de gevolgen van de bad trip, dan wel paranormale waarnemingen.

Robicheaux heeft zelf grote psychische littekens overgehouden aan zijn oorlogstijd in Vietnam. Hij vecht onorthodox voor het vinden van de waarheid en tegen de raciale problematiek die op de achtergrond voortdurend in de ontwikkelingen een rol speelt, maar vecht voor een deel ook tegen zich zelf en zijn verleden. Tommy Lee Jones speelt zoals we dat van kunnen verwachten. Zijn ‘kop’ is overtuigend, zijn blik is nors en indringend en kijkt diep in je ziel. Het gevaar van herhaling van eerdere soortgelijke personages ligt bij deze casting echter op de loer. Mary Steenburgen speelt als zijn echtgenote Bootsy een minder prominente rol. Buddy Guy, de befaamde bluesgitarist, is te zien als Sam Patin in een puike rol.

Het camerawerk is uitstekend, de sfeer van de swamps en bayous van Louisiana is subliem in beeld gebracht. De film wordt sterk ondersteund door een aantal uitstekende nummers met Cajunmuziek. ‘In the Electric Mist’ is dus veel meer een sfeerverhaal dan een thriller of actiefilm, maar is door zijn gelaagdheid en zijn soms beschouwend mysterieuze kanten een bijna klassieke film noir (in overigens magistrale kleuren). Dat maakt echter wel dat sommigen het verhaal wat moeilijk te volgen zullen vinden.

Rob Veerman

Waardering: 3

Bioscooprelease: 16 juli 2009