In the Land of Women (2007)

Regie: Jonatan Kasdan | 94 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Adam Brody, Kristen Stewart, Meg Ryan, Elena Anaya,  Makenzie Vega, Olympia Dukakis, Dustin Milligan, Kelsey Keel, Danielle Savre, Gina Mantegna, Rob Reinis, JoBeth Williams, Graham Wardle, Elise Gatien, Christine Danielle

Denk je dat je de liefde van je leven hebt gevonden, word je keihard aan de kant gezet. Het is de treurige intro van ‘In the Land of the Women’. Hoofdpersoon Carter Webb (Adam Brody) krijgt het emotioneel even flink voor zijn kiezen als de mooie Sofia (Elena Anaya) een eind maakt aan hun relatie. Mentaal gebroken gaat hij dezelfde dag even bij zijn moeder langs. Carters moeder blijkt kopzorgen te hebben over oma. Oma beweert namelijk dat ze elk moment dood neer kan vallen. Carter neemt impulsief het besluit om zijn grootmoeder op te zoeken en een tijdje bij haar in te wonen.

Hoofdpersoon Carter Webb wordt vertolkt door Adam Brody. Brody is vooral bekend dankzij zijn rol als Seth in de Amerikaanse televisieserie ‘The O.C.’ De acteur gaat ‘In the Land of Women’ lichtelijk op herhaling door Carter te spelen. Het karakter is eveneens als Brody’s personage Seth in ‘The O.C.’, een ietwat ‘nerderig’ typetje. Waar Brody in ‘The O.C.’ strips tekende, schrijft hij in ‘In the Land of Women’ scripts voor softpornofilms. Ondanks dat het spelen in een romantische film geen routineklus is voor Brody, wordt hij niet weggespeeld door Meg Ryan. De actrice stelt teleur ‘In the Land of Women’. Ryan komt als Sarah Hardwicke geforceerd over. Een voorbeeld is de scène waarin Sarah haar levensverhaal deelt met Carter tijdens het uitlaten van de hond. Brody’s spel is daarentegen meer naturel en geloofwaardig.

Ook de jonge Kristen Stewart weet bij je als kijker meer sympathie te ontfutselen voor haar filmkarakter Lucy Hardwicke. Stewart overtuigt als de lichtelijk rebelse tienerdochter die het maar moeilijk vindt om met haar moeder te communiceren. Het samenspel tussen Stewart en Brody sprankelt meer dan wanneer Brody een scène deelt met Ryan. Bijvoorbeeld bij het bioscoopuitje van Lucy en Carter. Maar het script werkt ook niet in het voordeel van Ryan. Personage Sarah mist de nodige diepgang en blijft daardoor erg vlak.

‘In the Land of Women’ is de eerste film van Jonatan Kasdan. Kasdan is zowel verantwoordelijk voor de regie als het script. Hij laat je niet reiken naar een tissuebox; het is geen zware huilfilm. Het scenario behandelt weliswaar redelijk zware onderwerpen, maar de film tipt ze niet al te zwaar aan. Ondanks de weinig originele thema’s, zoals onder meer liefdesverdriet en volwassen worden, weet Kasdan je toch nog redelijk te verassen met wat hij in petto heeft voor Carter. Toch is ‘In the Land of Women’ geen memorabele film. De zwakte van ‘In the Land of Women’ is vooral te wijten aan Kasdans script. Het maakt te weinig emoties bij je los. Hierdoor is de film een exemplaar die je snel vergeet en waarvan er dertien in een dozijn worden gemaakt. Daar verandert de aanwezigheid van Meg Ryan, Adam Brody en Kristen Stewart niets aan.

Ans Wijngaarden