In The Line Of Duty: A Cop For The Killing (1990)

Regie: Dick Lowry | 96 minuten | actie, drama, thriller | Acteurs: James Farentino, Steven Weber, Susan Walters, Harold Sylvester, Dan Lauria, Jane Daly, Clyde Kusatsu, Tony Plana, Charles Haid, Paul Sanchez, JoAnn Wilette, Gregory Millar, Bruce French, Nancy Frangione, Tom Tran, Andrew-Huy Nguyen, John Prosky, Elizabeth Harmon, Dick Lowry IV, Maggie Marshall

‘A Cop For The Killing’ draagt de stempel ‘waar gebeurd verhaal’ en daarmee zijn de verwachtingen hoog gespannen. Een drugsteam, hecht als een familie, heeft als doelstelling het oprollen van drugsbendes. De film kan daarmee twee kanten op. Wordt het een verhaal met de dramatiek dat de politiemannen moeten kiezen tussen de spannende baan en het thuisfront? Of wordt het een heroïsch epistel met alle facetten uit Miami Vice, dus speedboten, mooie vrouwen en espadrilles?

‘A Cop For The Killing’ is geen van beiden. En helaas ontstaat hier ook niet een nieuw genre. De film is ‘klein’ gehouden. Klein wat betreft verhaal, qua karakterontwikkeling en klein in emoties. Het is vooral het eenvoudige, slecht uitgewerkte verhaal dat de film het meest dwarszit. Met twintig agenten valt het team een huis binnen, alwaar twee kilo cocaïne gevonden wordt. Vervolgens wordt het team door het hele policesquad met applaus binnen gehaald. Dat niveau. Zo zijn de agenten in shock als een verdachte in pak in de rechtbank verschijnt en roepen verschrikt: “Hij lijkt nu wel een koorjongen.” Het lijkt haast een wervingsfilm voor de politieacademie. Kom bij de politie en wordt daar onderdeel van je nieuwe familie. Je maakt vrienden, je krijgt er volop beweging en het is nooit saai. Helaas is de film wèl saai. Door de enorme afstand tussen kijker en filmverhaal voelt de kijker weinig empathie alle emoties van het narcoticateam. Zelfs als die ene leuke collega – echtgenoot en vader – wordt doodgeschoten tijdens een actie die eenvoudig zou zijn, gebeurt er niets. Uiteraard wordt de moord op hun collega hoog opgenomen, immers copkillers worden keihard aangepakt.

De film eindigt met het naschrift dat er jaarlijks gemiddeld 145 agenten omkomen ‘in the line of duty’. Een schrikbarend hoog aantal, zeker in de wetenschap dat de politie er elke dag is voor de bevolking. Wellicht is de kijker meer gebaat bij de impact van het beroep van agent en dat de echtgenotes van deze agenten de dag vrezen dat de collega’s voor de deur staan met een slecht-nieuws-bericht.

Eline Lubberts