In the Mouth of Madness (1995)

Regie: John Carpenter | 95 minuten | fantasie, horror, thriller | Acteurs: Sam Neill, Julie Carmen, Jürgen Prochnow, David Warner, John Glover, Bernie Casey, Peter Jason, Charlton Heston, Frances Bay, Wilhelm von Homburg, Kevin Rushton, Gene Mack, Conrad Bergschneider, Marvin Scott, Katherine Ashby

Regisseur John Carpenter heeft al jaren een grote naam in Hollywood. Hij brak ooit door met ‘Halloween’ in 1978 en maakte daarna nog films zoals ‘The Thing’, ‘Christine’ en ‘Escape from New York’. Zo af en toe heeft hij een uitstapje gemaakt naar actiefilms, maar zijn grote passie ligt toch echt bij de horrorfilm.

‘In the Mouth of Madness’ gaat over een verzekeringsagent, John, die in opdracht van een uitgeverij een vermiste schrijver moet opsporen. Deze schrijver, Sutter Cane, is razend populair vanwege zijn horrorverhalen. John vermoedt dat de uitgeverij een publiciteitsstunt heeft uitgehaald en gaat samen met Cane’s editor, Linda, op zoek naar Cane. Volgens John bevindt Cane zich in een klein stadje genaamd Hobb’s End, ergens in New England. Eenmaal daar aangekomen blijken er nogal vreemde dingen aan de hand te zijn en begint het er steeds meer op te lijken dat John en Linda in een verhaal van Cane, getiteld In the Mouth of Madness, zijn terechtgekomen.

Schrijver Sutter Cane is duidelijk gemodelleerd naar Stephen King, alleen al de namen tonen veel overeenkomst. Daarnaast speelt het verhaal zich af in New England, in de staat New Hampshire om precies te zijn en King’s verhalen spelen zich altijd af in de staat Maine, grenzend aan New Hampshire. Een andere overeenkomst is de impact die de boeken hebben. Goed, Cane’s boeken drijven mensen letterlijk tot waanzin en zetten hen aan tot gruwelijke moorden, zo ver zal het bij de gemiddelde Stephen King lezer niet komen, maar het kan niet ontkend worden dat King’s boeken uitermate spannend zijn en je als lezer echt kunnen grijpen.

‘In the Mouth of Madness’ is een goede horrorfilm, voornamelijk door het intelligente script. Het is weer eens wat anders dan een stel jongeren die op een duistere locatie één voor één afgeslacht worden door iets of iemand. John komt eerst over als een stoere, zelfverzekerde man die dit varkentje wel even zal wassen. Hij gaat dan ook zonder vrees op zoek naar Cane, maar als hij eenmaal in het stadje aankomt blijkt de werkelijkheid toch anders te zijn dan hij denkt. Carpenter heeft op een goede manier gespeeld met de scheidslijn tussen fantasie en realiteit en weet op uitstekende wijze de waanzin en verbijstering over te brengen waar John mee te maken heeft. John wordt op prima wijze vertolkt door Sam Neill, als ietwat arrogante verzekeringsagent komt hij overtuigend over, maar als hij zwaar aan het doordraaien is weet hij ook op goede wijze de krankzinnigheid weer te geven. Linda wordt vertolkt door Julie Carmen en haar prestatie is nogal aan de vlakke kant en dat geldt ook voor de chemie tussen John en Linda die nagenoeg niet aanwezig is. Hetgeen erg jammer is.

Dit is eigenlijk het enige minpuntje. Verder is ‘In the Mouth of Madness’ een uitstekende horror, het verhaal is erg vernuftig, de spanning wordt goed opgebouwd en John Carpenter heeft een paar leuke elementen in het verhaal gestopt. Zo is in het begin een man zichtbaar die in een krankzinnigengesticht zit en om de patiënten te kalmeren wordt er wat rustige muziek opgezet. De man hoort de muziek en verzucht dan met een van pijn vertrokken gezicht:”Oh nee, niet ook nog eens The Carpenters…”

Het boek dat Sutter Cane geschreven heeft en in welke wereld John en Linda zich dus eigenlijk bevinden heet In the Mouth of Madness, iedereen die dit boek leest wordt krankzinnig en begaat de meest gruwelijke moorden. Het boek niet lezen kan ook, zoals John op een gegeven moment suggereert, maar gelukkig is het tot waanzin drijvende verhaal van Sutter Cane ook verfilmd door John Carpenter, getiteld…’In the Mouth of Madness’. Op eigen risico kijken dus…

Hendrik Dijkhuis

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 18 juni 1995