In Their Skin – Replicas (2012)

Regie: Jeremy Power Regimbal | 97 minuten | horror, thriller | Acteurs: Selma Blair, Joshua Close, James D’Arcy, Rachel Miner, Quinn Lord, Alex Ferris, Leanne Adachi, Matt Bellefleur, Allie Bertram, Agam Darshi, Brett Delaney, Debbe Hirata, Terence Kelly

Er zijn van die momenten dat je geen zin hebt in bezoek, maar er niet met goed fatsoen onderuit kunt. Het overkomt de familie Hughes. Mark (Joshua Close) en Mary (Selma Blair) hebben een paar maanden geleden hun dochtertje verloren en vertrekken met hun zoontje Brendon naar hun vakantiehuis om van de klap te bekomen. Voordat ze goed en wel geïnstalleerd zijn staan de nieuwe buren op de stoep. Bobby (James D’Arcy) en Jane Sakowski (Rachel Miner) hebben een zoontje van dezelfde leeftijd en nodigen zichzelf uit voor de lunch. Zo kunnen de stellen kennismaken en de kinderen samen spelen. De beleefdheid wint het van de tegenzin en de Hughes stemmen toe, maar dat blijkt een grote vergissing. De sfeer is te snijden en de kinderen raken slaags. Als Mark de visite de deur uitwerkt wordt de situatie dreigend en zien de Hughes hun therapeutisch bedoelde uitje veranderen in een ware nachtmerrie.

Er is één punt waarop ‘In Their Skin’ goed scoort, en dat is het basisgegeven. Al is het idee van gevaarlijke gekken op de koffie gejat van talloze andere films (‘Funny Games’), het is wel invoelbaar. Als je ooit visite hebt gehad die je liever ziet gaan dan komen, of een gesprek hebt gehad met iemand die je steeds meer tegenstaat, dan weet je hoe de Hughes zich voelen. Hun onverwachte gasten lijken aanvankelijk goedbedoelend, maar ze maken de ene pijnlijke uitglijder na de andere. Als Mary vertelt dat haar dochtertje is omgekomen bij een auto-ongeluk zegt Jane doodleuk dat een sterke vrouw als zij daar heus wel overheen komt, om vervolgens – met een blik op het fraai ingerichte huis – op te merken dat ze jaloers is op het luxe leventje dat Mary leidt. Zo’n opmerking valt natuurlijk slecht bij een rouwende moeder, en zo zijn er wel meer voorvallen die de interactie tussen de twee families ongemakkelijk maken om naar te kijken.

Helaas gaat de subtiel opgebouwde onderhuidse dreiging verloren als de film in het tweede deel verandert in een voorspelbare home invasion thriller. Het bezoek van de Sakowski’s blijkt onderdeel van een vergezocht vooropgezet plan en de scènes waarin ze zich ontpoppen tot rechtgeaarde psycho’s zijn zo traag en ongeïnspireerd dat het lijkt of ze zelf ook niet zo’n trek hebben in al die toestanden. Bezoek en vis blijven drie dagen fris zegt men, maar deze film verspeelt zijn krediet al na drie kwartier. En dan ga je je toch afvragen of er geen leukere manieren zijn om je tijd door te brengen.

Paula Koopmans

‘In Their Skin’ verschijnt woensdag 19 juni 2013 op DVD.