In Time (2011)

Regie: Andrew Niccol | 109 minuten | thriller, misdaad, science fiction | Acteurs: Olivia Wilde, Amanda Seyfried, Justin Timberlake, Alex Pettyfer, Matt Bomer, Cillian Murphy, Johnny Galecki, Vincent Kartheiser, Elena Satine, Yaya DaCosta, Melissa Ordway, Rachel Roberts, Ethan Peck, Toby Hemingway, Bella Heathcote

Tijd is geld. Andrew Niccol neemt dat credo voor zijn actierijke scifi-thriller ‘In Time’ (2011) wel érg letterlijk. In het toekomstbeeld dat deze film schetst is niet geld maar tijd het betaalmiddel. En tijd is een kostbaar goed. In de wereld van ‘In Time’ groei je normaal op. Zodra je 25 jaar bent, stopt het ouderwordingsproces en begint letterlijk een race tegen de klok. Vanaf dat moment heb je nog maar een jaar. De tijd die je nog hebt kun je bijhouden op een fluoriscerende groene klok op je onderarm. Alles wat je nodig hebt, betaal je met tijd. Om te overleven – dus tijd te winnen – kun je uren, dagen, maanden of jaren verdienen, met elkaar delen of erven. Je kunt ze echter ook stelen. Wie rijk is heeft het eeuwige leven, voor de grote groep armen is het elke dag weer een strijd op leven en dood.

De held uit ‘In Time’, Will Salas (Justin Timberlake), is een jongen uit de onderklasse van de samenleving. Hij leeft letterlijk van dag tot dag. Wanneer hij op een dag een rijke zakenman behoedt voor een overval, wordt zijn leven op z’n kop gezet. De man, die levensmoe blijkt te zijn, schenkt hem al zijn tijd (ruim een eeuw!), als blijk van dankbaarheid. Daarna pleegt hij zelfmoord. Will promoveert met zijn pas vergaarde rijkdom in een keer naar de upper class, waar hij zijn kans schoon ziet om het oneerlijke en corrupte klassensysteem een loer te draaien. Hij wordt echter gedwarsboomd door Timekeeper Raymond Leon (Cillian Murphy), die hem verdenkt van de moord op de rijke zakenman. Will slaat op de vlucht en neemt Sylvia Weis (Amanda Seyfried), dochter van de rijkste man van het land, in zijn vlucht mee. Waar ze aanvankelijk tegenstribbelt, worden de twee al gauw partners in crime.

‘In Time’ heeft natuurlijk een fascinerend uitgangspunt: hoe zouden we ons opstellen als tijd letterlijk ons kostbaarste goed zou zijn? In wezen is dat in werkelijkheid eigenlijk ook het geval, al staan we daar eigenlijk nauwelijks bij stil. Waarom Niccol met dat interessante gegeven zo weinig doet, is een raadsel. Na een veelbelovend eerste half uur verzandt ‘In Time’ namelijk in een inspiratieloos actievehikel dat opzichtig geleend heeft bij ‘Bonnie and Clyde’ en ‘Robin Hood’. Van het intrigerende uitgangspunt is weinig meer over; in de tweede helft van de film draait het om overvallen, shoot-outs en achtervolgingen. Niets dat we niet al eerder en beter gezien hebben. Dat het script boordevol plotgaten zit, helpt ook niet echt mee.

Een film als ‘In Time’ hoef je niet voor het acteerwerk te kijken, al komt Justin Timberlake een heel eind met zijn natuurlijke charme. Als actieheld voldoet hij redelijk, maar zodra een beroep gedaan wordt op emoties valt hij door de mand. Wat dat betreft moet de voormalige popzanger nog veel leren. De gehele cast hoeft niet al te diep te gaan met een oppervlakkig script als dit. Het enige dat ‘In Time’ nog enigszins overeind houdt is de spectaculaire look van de film. Het camerawerk is van de hand van niemand minder dan Roger Deakins, vaste cinematograaf van Ethan en Joel Coen. Hij weet een wereld te scheppen die veel op de onze lijkt, maar toch een unheimisch gevoel opwekt. Zijn wereld is gestileerd, sober en kil. Dat Deakins zich met deze productie heeft bemoeid, maakt het matige ‘In Time’ gelukkig nog een beetje kijkbaar.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 3 november 2011
DVD- en blu-ray-release: 28 maart 2012