In Your Arms – I dine hænder (2015)

Regie: Samanou Acheche Sahlstrøm | 88 minuten | drama | Acteurs: Lisa Carlehed, Peter Plaugborg, Johanna Wokalek, Verena Bosshard, Katja Danowski, Gustav Dyekjær Giese, Heidi Holm, Mirco Kreibich, Jakob Linding, Peter Müller, Kirsten Olesen, Morten B. Petersen, Yves Raeber, Malon Stahlhuth, Henrik Vestergaard, Samuel Weiss

De eenzame verpleegster Maria (Lisa Carlehed) is zorgzaam en betrokken bij de patiënten in het verzorgingshuis in Kopenhagen waar ze werkt. Ze komt oorspronkelijk uit Zweden en woont alleen met haar kat. Al haar tijd spendeert ze aan haar patiënten, in het bijzonder aan de verlamde Niels (Peter Plaugborg).

Als hij een zelfmoordpoging onderneemt, hoort Maria van Niels’ moeder en broer dat hij vindt dat hij een uitzichtloos leven leidt en naar Zwitserland wil waar hij legaal hulp kan krijgen bij zelfdoding. Zijn familieleden willen hem daarbij niet helpen, maar na enige aarzeling besluit Maria om Niels dan zelf maar te begeleiden.

‘In Your Arms’ (‘I dine hænder’) is een sterk geacteerd portret van twee karakters die gevangen lijken te zitten in hun situatie. Niels is ongeneeslijk ziek en wil uit het leven ontsnappen, Maria cijfert zichzelf in de zorg voor haar patiënten. Haar opofferingsgezindheid lijkt een mechanisme te zijn. De twee hoofdrolspelers delen bijna iedere scène met elkaar en langzaam maar zeker ontdooien ze in elkaars bijzijn en laten ze onverwachte kanten van zichzelf zien. De kijker groeit daarin langzaam mee en wat aanvankelijk nogal oppervlakkige personages lijken te zijn, blijken onvermoede dieptes te hebben. Carlehed en Plaugborg spelen Maria en Niels heel naturel en de kleine gebaartjes en gezichtsuitdrukkingen komen heel natuurlijk over. Alles draait om het spel en de dialogen tussen die twee – en het heeft soms een wat toneelmatige opzet, zonder dat dit storend wordt. Plaugborg is door zijn rol beperkt in zijn bewegingen, maar weet met zijn gezicht en stem alle emoties van Niels uitstekend te verbeelden. Carlehed op haar beurt laat zich zeker in het eerste kwart van de film maar moeilijk peilen, wat het soms lastig maakt om sympathie voor haar personage op te brengen (wat overigens natuurlijk precies de bedoeling is). Hun gedrag is weliswaar heel menselijk, maar niet altijd even goed te begrijpen. Het kost even wat tijd, maar voor wie zich open stelt, wordt de investering dubbel en dwars terugbetaald.

’In Your Arms’ is de eerste speelfilm van regisseur Samanou Acheche Sahlstrøm, die in 2011 met zijn afstudeerfilm ‘Les amours perdues’ aan de Deense filmacademie al de aandacht op zichzelf vestigde.

Sahlstrøm werd geboren in Frankrijk, maar groeide op in Denemarken. Het idee voor deze film deed hij op bij het zien van ‘Dead Man’ van Jim Jarmusch – en dan vooral het citaat aan het begin: ‘Het is beter om niet met een dode te reizen.’ Dat intrigeerde Sahlstrøm zo, dat het zijn inspiratie werd voor deze film. Het personage van Niels komt hieruit voort – maar ‘In Your Arms’ draait vooral om Maria en de pogingen van Niels om haar meer van het leven te laten genieten. Na zijn genadeloze analyse van haar leven tijdens de treinreis is het bij een (lange) tussenstop in Hamburg dat Niels niet bepaald zachtzinnig Maria provoceert, kwetst en uitdaagt om uit haar schulp te kruipen. Maria heeft intussen op haar beurt meer informatie gekregen van Niels ex-vriendin Julia (Johanna Wokalek) die de balans naar de andere kant laat doorslaan.

De filmmakers nemen niet echt een duidelijk standpunt in over euthanasie of hulp bij zelfdoding, al ligt de symboliek, bijvoorbeeld met een aangereden dier, er nogal dik bovenop. Hetzelfde geldt voor de plotselinge montage van Niels’ laatste avond met een bijpassend lied, wat een dissonant is gelet is op het voorgaande. Het geheel wordt vrij zakelijk gepresenteerd, zonder filosofische of morele debatten. De camera blijft tot het einde toe bovenop de gebeurtenissen zitten. Daarmee is de film zeker confronterend en hoewel het verhaal in het laatste deel een klein beetje inzakt, blijft ‘In Your Arms’ boeiend. ‘In Your Arms’ won verschillende prijzen op internationale filmfestivals.

Hans Geurts

Waardering: 4

‘In Your Arms’ (‘I dine hænder’) draait vanaf 2 januari 2017 in de filmtheaters, in het kader van Movies that Matter On Tour.