In Your Dreams (2008)

Regie: Gary Sinyor | 89 minuten | komedie, romantiek, fantasie | Acteurs: Dexter Fletcher, Elize du Toit, Parminder Nagra, Linda Hamilton, Susan George, Robert Portal, Beatie Edney, Mike Busson, Maria Charles, Keith Ducklin, Dana Haqjoo, David Horovitch, David Lifton, Shane Mazzara, Maggie McCarthy, Natalie Mills, Anouska Mond, Robyn Moore, Ben Murray-Watson, Kate Sanderson, Deo Simcox, Badi Uzzaman

De meeste dromen zijn bedrog maar niet voor Albert Ross, de gefaalde dertigjarige tandarts uit ‘In Your Dreams’. De beste man had in zijn jeugd nogal wat ambities, maar daarvan is bar weinig terecht gekomen. Op een dag krijgt hij echter een behoorlijke klap op zijn hoofd en komt hij erachter dat alles wat hij droomt ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Eindelijk heeft Albert eens wat succes bij de vrouwtjes. Niets blijft voor hem geheim. Dalingen op de aandelenmarkt, de geboorte van een Siamese koala en … de komende dood van zijn schoonmoeder! Nu is de vrouw nogal een tang en lijkt het niet bepaald een verlies. Gaat Albert zijn nieuwe krachten gebruiken om zijn jeugddromen waar te maken of zal hij zijn irritante schoonmoeder redden?

Hoofdpersonage Albert Ross wordt gespeeld door Dexter Fletcher, die u wellicht zal herkennen als de butler uit de serie “Hotel Babylon”. Als Hugh Grant-achtige tandarts speelt hij hier natuurlijk een heel andere rol dan de bekende sjacheraar uit de hotelserie, maar ook hier weet hij z’n typetje goed neer te zetten. En ook zijn tegenspelers zijn leuk. De overdreven botte moeder, de kettingrokende privédetective, de gepamperde, wel succesvolle zoon. Overigens zijn ze allemaal wel wat over-de-top en verwacht dus niet dat je ook maar één moment uit zo’n film in je echte leven gaat meemaken.

Het scenario van de film is niet al te conventioneel en wijkt af van die van de doorsnee chickmovie (het is dus niet zoiets als: man en vrouw zijn samen blij, ze krijgen problemen, maar komen uiteindelijk toch weer bij elkaar). Halverwege de film is het nog steeds niet duidelijk wat Albert precies gaat doen en waar het heengaat. Dat had allemaal wel wat voorspelbaarder gemogen. Dat hoort een beetje bij dit genre.

‘In Your Dreams’ heeft het meest weg van een Britse chickmovie in het genre van ‘Love Actually’ en zal dus menig vrouwenhart behagen. Maar ook de mannen zullen zich prima kunnen vermaken (anders dan zo’n film als ‘The Break Up’, die echt alleen voor het vrouwelijke geslacht gemaakt is). Laat je niet afschrikken door het fel zoete roze van DVD hoes! ‘In Your Dreams’ is echt een stellenfilm waarbij je je mooi op de bank kan terugtrekken met een zak chips.

Bram Semeijn