Incredible Human Machine (2007)

Regie: Arthur F. Binkowski, Chad Cohen | 101 minuten | documentaire | Met: Craig Sechler, Steven Tyler, Diana Cherkas, Neal McNeil, Chad Ridgely, Kevin Tan, Kevyn Settle, Hamilton Willis, Patrick Michael Strange, Ivan ‘Flipz’ Velez, Cody Cowell, Roger Sands

National Geographics ‘Incredible Human Machine’ is een uitgebreide versie van de zestig minuten versie uit 1997, de documentaire over het menselijk lichaam die toen ook hoge ogen gooide. Er is enige overlap, maar deze versie duurt voornamelijk een stuk langer. De anderhalf uur lange zit is niet overal even interessant, maar voor iedereen die een beetje geïnteresseerd is in het lichaam en hoe het werkt een leerzame zit.

De rode draad in het eerste deel van de documentaire is het dagelijks ritueel van een normaal mens. We staan op, douchen, gaan naar het werk. Stapsgewijs worden basale lichaamsfuncties als eigenschappen van onze huid, de mogelijkheid om te zien, ons evenwicht te bewaren en de kracht van spieren hier aan gekoppeld. De animaties die dat verduidelijken zijn uitstekend gedaan, een van de punten waarop ‘Incredible Human Machine’ zich onderscheidt van een standaard NG-documentaire. Extra fijn is ook dat er naast computerbeelden ook genoeg echte beelden zijn van binnen in het menselijk lichaam.

In het tweede deel worden wat sprongetjes gemaakt. De stem komt uitvoerig aan bod. Fascinerende beelden van Steven Tylers stembanden zijn wat dat betreft een apart hoogtepunt. Daarna verzandt de documentaire in wat duffere interviews met medische specialisten en gezever over de hersenen en hoe ongelofelijk die wel niet zijn. Jammer is dat die vervelende National Geographic en Discovery-toon de haren te bergen doen rijzen. Dit is ‘incredible’ en daar ‘raken we slechts nog maar het oppervlakte’. De laatste scène over mediterende mannetjes is dan ook geen beste afsluiting en voornamelijk suggestief.

‘Incredible Human Machine’ is een uitstekende productie, hoog informatief en het voelt als geheel aan als een uitstekende voorlichting voor studenten van de basis- en middelbare school. Niet overal even boeiend en goed gepresenteerd, maar je leert geheid nieuwe dingen. De docu bewijst in ieder geval maar weer eens dat de titel niet overdreven is.

Caspar Kraaijpoel