Independence Day: Resurgence (2016)

Regie: Roland Emmerich | 119 minuten | actie, avontuur, science fiction | Acteurs: Jeff Goldblum, Liam Hemsworth, Maika Monroe, Joey King, Bill Pullman, Vivica A. Fox, William Fichtner, Jessie T. Usher, Charlotte Gainsbourg, Brent Spiner, Sela Ward, Angelababy, Judd Hirsch, Ryan Cartwright, Mckenna Grace, Grace Huang, Gbenga Akinnagbe, Chin Han, Grizelda Quintana, Ava Del Cielo, Garrett Wareing, Joshua Mikel, Patrick St. Esprit, James A. Woods, Alma Sisneros, Alice Rietveld, Justin Raleigh

Toen in 1996 het oorspronkelijke ‘Independence Day’ verscheen, maakte de Westerse wereld een tijd van relatieve rust, maar ook snelle veranderingen door. Een grote oorlog was ver weg. Hollywood, nooit verlegen om de barricades naar het onwaarschijnlijke te verschuiven, vond nieuwe rampspoed in de ruimte. Aliens waren de nieuwe vijanden. De hausse in de jaren negentig van alles wat met buitenaardse wezens te maken had, was exemplarisch voor de veranderende, globaliserende tijden. Grenzen vervaagden, de angst voor het onbekende kwam er voor terug.

Dergelijke angsten gaan in de regelmaat gepaard met hardnekkige pogingen tot zelfbehoud. Tradities, normen en waarden, en de prangende roep om vrijheid komen hoog in het vaandel te staan. Voor Hollywood, en de Verenigde Staten in het algemeen, is er op zulke momenten niets heiliger dan hun nationale Onafhankelijkheidsdag (4 juli). Toen in het origineel net op die dag de aliens binnenvielen, stond er meer dan alleen hun levens op het spel. Dat culmineerde in de iconische scène waarin het Witte Huis, baken van alles waar Amerika voor staat, door de aliens vernietigd werd. Uiteindelijk wist de mens uit pure wilskracht de vreemde wezens te verjagen. Subtiel was het allemaal niet, effectief des te meer.

De wereld is sinds ‘Independence Day’ twintig jaar verder en de heren producenten moeten hebben gedacht dat de menselijke angst voor het onbekende nog niet aan kracht heeft ingeboet. Daar is een hoop tegen in te brengen natuurlijk. Het doet voorkomen alsof er in twintig jaar tijd weinig tot niets veranderd is op Aarde. Volgens die insteek kan een vervolgfilm bijna niet anders dan in de onvermijdelijke valkuil te lopen een herhaling van zetten te zijn. Op het eerste gezicht voorspelt dat niet veel soeps voor ‘Independence Day: Resurgence’.

Het verhaal brengt inderdaad weinig nieuws. De aliens zijn terug. Groter, gemener en gevaarlijker. Een stel oudgedienden (waaronder Jeff Goldblum en Bill Pullman) gaat samen met een nieuwe generatie helden (waarvan Liam Hemsworth de blikvanger is) de strijd aan met de indringers. Met behulp van de technologie die de mensheid bij de eerste invasie van de aliens heeft weten te bemachtigen, hopen ze sterk genoeg te zijn om ze te kunnen verslaan. En met hun daadkracht en eensgezindheid natuurlijk. Daar is alles wel mee gezegd.

Doordat ‘Independence Day: Resurgence’ na de gebeurtenissen van zijn voorganger als het ware doorgaat in een nieuwe tijdlijn, heeft de eerder genoemde angstthematiek eigenlijk geen relevantie meer. Het onbekende is bekend geworden. Daarvoor komt echter niets in de plaats. Wat over blijft is leeg en niet bijster goed gemaakt spektakel. De film heeft een plastieken aangezicht, zeker door het gebruik van vele computeranimaties en 3D. De razende en raar geknipte montage leiden af van de actie. Het acteerwerk is matig, vooral van de jongere garde. De personages blijven plat, hun dialogen dooddoeners. Het verhaal is warrig en humorloos, vol valse sentimenten, toevalligheden en plotgaten. Alles staat uiteindelijk in dienst van het effect. Maar doordat die effecten geen raamwerk hebben waar ze betekenis aan kunnen ontlenen, blijven ze zweven in het luchtledige. ‘Independence Day: Resurgence’ is als vuurwerk op een doodgewone werkdag. Totaal onzinnig.

Wouter Los

Waardering: 1

Bioscooprelease: 23 juni 2016
DVD- en blu-ray-release: 19 oktober 2016