Inescapable (2012)

Regie: Ruba Nadda | 90 minuten | drama, romantiek, thriller | Acteurs: Alexander Siddig, Joshua Jackson, Marisa Tomei, Oded Fehr, Saad Siddiqui, Fadia Nadda, Bonnie Lee Bouman, Jay Anstey

Adib Abdel Kareem is een voormalig geheimagent uit Syrië die zijn levensgevaarlijke baan achter zich heeft gelaten en een bestaan en gezin heeft opgebouwd in het Canadese Toronto. Maar zijn mysterieuze verleden achterhaalt hem wanneer oude vijanden zijn dochter, die voor haar werk in het Midden-Oosten is, kidnappen. Adib reist af naar zijn geboorteland om haar terug te krijgen. Maar de explosieve situatie in het land bemoeilijkt zijn zoektocht aanzienlijk. Het duurt niet lang voor de geheime politie, corrupte autoriteiten en lokale krijgsheren hem naar het leven staan. Adib roept de hulp in van de Canadese ambassade en zijn ex-verloofde Fatima. In de chaotische situatie die inmiddels is ontstaan, moet Adib al zijn ervaring als doortrapte spion aanwenden om zijn eigen leven en dat van zijn geliefde dochter te redden.

Bij het doorlezen van de plot denk je bij ‘Inescapable’ al snel aan ‘Taken’. Ook in die film wordt namelijk de dochter van een geheimagent ontvoerd. Maar daar houden de overeenkomsten ook op, want verder zijn ‘Inescapable’ en ‘Taken’ twee compleet verschillende films. De laatstgenoemde film wordt al snel een rauw actiespektakel waarin Liam Neeson als een halve superheld zijn tegenstanders stuk voor stuk op weinig zachtzinnige wijze naar de eeuwige jachtvelden stuurt. ‘Inescapable’ is een stuk subtieler en ingetogener. Geen schietpartijen, wilde achtervolgingen of keiharde afrekeningen, maar een hoofdpersoon die vooral zijn intelligentie, gezond verstand, oude connecties en kennis van het Syrische politieke systeem inzet om zijn vermiste dochter terug te krijgen. Hoewel de film ons een redelijk inkijkje geeft in het leven binnen een dictatuur waarin elke kleine misstap kan resulteren in opsluiting of executie, komt ‘Inescapable’ als misdaadthriller niet helemaal goed uit de verf. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop het verhaal wordt verteld. Het is opvallend dat hoofdpersoon Abid opvallend veel aandacht op zich vestigt met de zoektocht naar zijn dochter terwijl hij eigenlijk moet weten hoeveel landmijnen er in een totalitaire staat als het Syrië van Assad op de loer liggen. Daarnaast is het opvallend dat de film steeds de suggestie wekt van een zware onderhuidse dreiging, maar dat de actiescènes en het spaarzame geweld erg tam zijn. Bovendien is het verhaal ook wat verwarrend. Nooit wordt echt duidelijk hoe de vork precies in de steel zit en wie nu echt de kwade genius is die Adib belaagt. Het geheel oogt soms een beetje als een half mislukte en geforceerde poging om een in wezen vrij simpel verhaal de nodige complexiteit mee te geven. Het optreden van de charismatische hoofdrolspeler Alexander Siddig (‘Syriana’, ‘Hannibal’) is een groot pluspunt, maar de ondersteunende acteurs slagen er op Marisa Tomei na niet in om ‘Inescapable’ naar een echt hoog niveau te tillen.

‘Inescapable’ blijft zodoende toch een beetje vlees noch vis. De prent houdt het midden tussen een misdaadthriller en een politiek drama, maar komt in beide opzichten niet helemaal uit de verf. Geen draak van een film, maar zeker ook geen heuglijk meesterwerk.

Frank Heinen

‘Inescapable’ verschijnt donderdag 20 juni 2013 op DVD en is vanaf dinsdag 14 mei 2013 te huur.