Inferno (2016)

Recensie Inferno CinemagazineRegie: Ron Howard | 122 minuten | actie, avontuur, misdaad, drama, thriller | Acteurs: Tom Hanks, Felicity Jones, Omar Sy, Irrfan Khan, Sidse Babett Knudsen, Ben Foster, Ana Ularu, Ida Dervish, Paolo Antonio Simioni, Alessandro Grimaldi, Fausto Maria Sciarappa, Robin Mugnaini, Paul Ritter, Vincenzo Tanassi

In ‘Inferno’, de derde Dan Brown boekverfilming, zien we professor Robert Langdon (zonder al teveel charisma gespeeld door Tom Hanks) die in een ziekenhuis is beland met een hoofdwond. Hij wordt verzorgd door verpleegster Sienna Brooks (Felicity Jones uit ‘Like Crazy’ en ‘The Theory of Everything’). Langdon lijdt aan geheugenverlies, maar in terugkerende helse vlagen herinnert hij zich meer en meer van wat zich voor zijn ziekenhuisopname in Florence afspeelde. Als blijkt dat het leven van Langdon zelfs in het ziekenhuis in gevaar komt, kiezen hij en de bevallige verpleegster het hazenpad.

Wie zit hun op de hielen en waarom? We komen veel personages tegen die er een dubbele agenda op na houden. Alles heeft te maken met de dood van miljardair Bertrand Zobrist (Ben Foster uit ‘Hell or High Water’). Hij heeft een virus/plaag ontwikkeld waarmee hij Dante’s Inferno werkelijkheid wil laten worden: het uitdunnen van de wereldbevolking, juist om de toekomst van de aarde veilig te stellen. En dus is er weer een speurtocht uitgezet, die de kijker van Florence naar Venetië en uiteindelijk naar Istanbul brengt voor de spannende (?) apotheose.

Je moet scriptmatig wel tegen een stootje kunnen, want de absurde plotwendingen volgen elkaar in een rap tempo op, echter zonder dat het allemaal echt spannend wil worden. Niemand is wie hij lijkt te zijn, Langdons oude liefje Elizabeth Sinskey (Sidse Babett Knudsen uit “Borgen”) duikt op en iedereen die betrokken is (de World Health Organisation, de carabinieri en een illuster beveiligingsagentschap met de charmante Irrfan Khan aan het hoofd) mengt zich in de race tegen de klok. Zullen ze het virus op tijd onschadelijk kunnen maken of wordt de hel over de mensheid uitgestort?

De vraag stellen is hem beantwoorden, helaas. Op generlei wijze worden we verrast in ‘Inferno’. Alles verloopt in het overbekende stramien van zijn twee voorgangers ‘The Da Vinci Code’ en ‘Angels & Demons’. Eens te meer blijkt de keuze voor Tom Hanks in de hoofdrol een verkeerde. De man – en dat kun je hem amper kwalijk nemen- ziet er gewoon niet energiek genoeg uit om zo’n avontuur überhaupt uit te zitten, laat staan te overleven.

Helaas kunnen we bij ‘Inferno’ spreken van wederom een mislukte boekverfilming. Het blijkt een apart ambacht. Wie verlost regisseur Ron Howard en hoofdrolspeler Tom Hanks van deze molensteen om hun nek? ‘Inferno’ voelt niet als hellevuur maar als koudvuur. We hadden graag gezien dat Howard het vuurtje vooral tekstueel meer had opgepookt. Het is, ondanks de actie her en der, veel te plicht -en clichématig. Dertien in een dozijn. Lopende band werk. De twee sterren zijn te danken aan het wél overtuigende acteren van Foster en Khan. Want als zelfs Omar Sy (uit ‘Intouchables’) in een bijrol bijna niet opvalt? Ja, dan gaat er teveel mis…

Ruud Stift

Waardering: 2

Bioscooprelease: 13 oktober 2016
VOD-release: 1 maart 2017
DVD- en blu-ray-release: 1 maart 2017