Infinite Football – Fotbal Infinit (2018)

Infinite FootballRegie: Corneliu Porumboiu | 70 minuten | documentaire

Het is moeilijk binnenkomen in de wereld van ‘Infinite Football’. Dit is geen film zonder gebruiksaanwijzing, zo lijkt het. Een Roemeense man vertelt in een bouwvallig pand over zijn wens nieuwe spelregels voor het voetbal te bedenken, zoals een zeshoekig veld. De mompelende midlifer Laurenţiu Ginghină werpt aanvankelijk weinig stof op; net als de documentaire als geheel, die de indruk wekt van een regionale tv-reportage.

De volharding van sfeerfilmer Corneliu Porumboiu (’12:08 East of Bucharest’) landt uiteindelijk een beetje bij de kijker. Ginghină – hoewel geen geïnspireerd verteller en daarnaast een bekende van de maker, heeft wel degelijk wat te melden, al zal de voetbalhater om andere redenen dan bovengenoemde afhaken.

Dat is niet aan te raden, want wie doorbijt ziet een man die aanleiding heeft gevonden zijn levenslot (opgroeien in een arm communistisch land, carrière-beëindigende sportblessure nog voor de val van Ceaușescu) een positieve draai te geven, en verbinding te zoeken met de succesvolle wereld daarbuiten. Daarbij krijgen wij een kijkje in de tragikomedie van de postcommunistische Balkanbureaucratie, met zijn snelle pakken en computers maar nog even lijdzame burgers en immer paarse krokodillen.

Typisch aan dit soort menslievende docu’s is echter dat boodschap en goede bedoelingen als voldoende worden beschouwd door de makers, en dat de kijker weinig dramatische opbouw en visuele dramatiek wordt aangereikt; wel een no-nonsense documentaire over een toonloos sprekende man wiens trouwfoto nog is mislukt.

Waarom moet de fotograaf van dienst worden geïnterviewd over het feit dat alle bruiloftsgasten zich nog aan het klaarmaken waren voor de foto toen die werd gemaakt? Ook Porumboiu zelf lijkt het zich drentelend in beeld af te vragen. Maar afijn, dit is leuk werk, en je moet een gegeven paard niet in de bek kijken. De betalende bioscoopbezoeker denkt hier wellicht anders over. Zelfs voor voetbalminnaars is ‘Infinite Football’ saai als een kerkdienst.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 15 augustus 2019