Infinite Storm (2022)

Recensie Infinite Storm CinemagazineRegie: Małgorzata Szumowska, Michal Englert | 97 minuten | drama, thriller | Acteurs: Naomi Watts, Billy Howle, Denis O’Hare, Parker Sawyers, Eliot Sumner, Joshua Rollins, Arya Petric, Lina Kolenko

Het is zeldzaam om een film voorbij te zien komen waarin in principe niets gebeurt, maar die tegelijkertijd de aandacht vast blijft houden. ‘Infinite Storm’ (Malgorzata Szumowska, 2022) is zo’n film. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Als vrijwilliger bij de reddingsbrigade hiket Pam Bales (Naomi Watts) regelmatig op Mount Washington. De film vertelt het verhaal van één van haar tochten wanneer ze een onvoorbereide hiker tegenkomt die tijdens een storm zwaar in de problemen is gekomen. Het is van levensbelang is dat ze hem zo snel mogelijk naar beneden brengt voordat de nacht valt en de temperatuur snel omlaag zakt.

In eerste instantie is ‘Infinite Storm’ een zeer trage maar desondanks plezierige film. Terwijl Pam zich voorbereidt voor haar hike in de vroege ochtend, hangt er letterlijk een sfeer van stilte voor de storm in de lucht. De film werkt bijna rustgevend, wat te danken is aan de beelden van haar eenzame tocht door een prachtig landschap. Voor haar vertrek is Pam in gesprek met een lokale restauranteigenaar die haar van warme chocolademelk voorziet. Ze vertelt hem dat de bergen een perfecte therapeut zijn. Ze vallen je niet in de rede en doen niks dan luisteren. Deze uitspraak reflecteert in haar wandeling. Het geluid van de natuur staat echt op de voorgrond. Terwijl je om de zoveel tijd in het scherm ziet dat er een uur of twee is verstreken, hoor je Pams adem en elke stap die ze zet. Je hoort het water van een beekje stromen, steentjes die met de lichtste aanraking naar beneden rollen en de donder van een storm die langzaam dichterbij komt.

Naast het feit dat ‘Infinite Storm’ prachtige natuur laat zien die zowel vredig en angstaanjagend kan zijn, is er ook een intieme verbondenheid aanwezig met het personage van Pam Bales. Regelmatig, met name tijdens momenten van nood, zoomt de camera in op haar gezicht en laat elke imperfectie zien. Elke rimpel en elke sproet is zichtbaar. Hoewel dit beeld erg confronterend kan zijn, is het tegelijkertijd ook een prachtige manier om zo het vrouwelijk lichaam te koppelen aan het thema van natuur en hoe zij haar eigen wil heeft. Tegelijkertijd geeft de film op deze manier ook kritiek op het geijkte schoonheidsbeeld. De band met Pam wordt verder ook versterkt door enkele point-of-view-shots en flashbacks van glimpen uit haar herinnering.

De prachtige therapeutische en avontuurlijke reis die je met Pam maakt, wordt helaas wat zwakker tegen het einde aan. Wanneer de climax van ‘Infinite Storm’ is bereikt, lijkt de rest van de film een beetje ongemakkelijk. Het pakt dezelfde rust en stilte van het begin op, wat tenietdoet aan het hele avontuur dat zojuist is geweest. Desondanks geeft ‘Infinite Storm’ genoeg materiaal om over na te denken en eindigt het met de boodschap dat het leven een opeenvolging van stormen is die nodig zijn om de schoonheid van het leven in te zien.

Sanne Brands

Waardering: 3.5

Digital download-release: 1 augustus 2022
VOD-release: 8 augustus 2022