Inherent Vice (2014)

Regie: Paul Thomas Anderson | 148 minuten | komedie, misdaad, drama, romantiek | Acteurs: Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Owen Wilson, Katherine Waterston, Eric Roberts,  Benicio Del Toro, Jena Malone, Maya Rudolph, Reese Witherspoon, Martin Short, Martin Donovan, Sasha Pieterse, Michael K. Williams

Als de naam van regisseur Paul Thomas Anderson staat vermeld op een filmposter brengt dat aardige verwachtingen met zich mee. Niet vreemd als je bedenkt dat dit de man is met films als ‘Magnolia’, ‘Boogie Nights’ en ‘There Will Be Blood’ op zijn CV.

Met ‘Inherent Vice’ heeft Anderson gekozen voor een boekverfilming. De boeken van auteur Thomas Pynchon staan bekend om hun complexiteit en het is daarom niet vreemd dat dit pas de eerste verfilming van één van zijn boeken is. Tussen alle grote namen die de cast omvat is er zelfs een cameo voor de schrijver ingeschikt, maar bijna niemand weet hoe de notoir schuchtere schrijver eruitziet. Bonuspunten dus als je hem eruit weet te pikken.

Het decennium van de jaren 70 is net begonnen en we haken aan bij privédetective Larry Sportello (Joaquin Phoenix), beter bekend als Doc. Ex-vriendin Shasta (Katherine Waterston) komt binnenlopen bij zijn huis aan het strand en begint te vertellen over een complot om haar getrouwde, rijke minnaar een psychiatrische inrichting in te helpen.

Doc, die zijn hippie-uiterlijk bevestigt met regelmatig wietgebruik, besluit op onderzoek te gaan en de aparte gebeurtenissen stapelen zich op. Voordat hij het weet bevindt hij zich in de gezelschap van geile strippers, brommerige neonazi’s, vijandige politie of excentrieke cultbewegingen. Een rechttoe rechtaan onderzoek zal dit niet worden.

Als de enige nuchtere persoon op het feestje, zo laat ‘Inherent Vice’ je vaak voelen. Hoe meer je probeert vast te houden aan een logisch verhaalverloop, hoe gefrustreerder je zal raken. De lange speelduur van tweeëneenhalf uur draagt zeker toe aan de bedoelde verwarring. Een zekere “go with the flow” mentaliteit is dus aangeraden, als je hier voor openstaat staan je mooie dingen te wachten.

Verschillende scènes van ‘Inherent Vice’ lenen zich uitstekend om eindeloos aan elkaar te quoten. Een uitspraak als “I can hear your pants growing” benadrukt de grotendeels komische toon. Het uiten van de welbekende spreuk “What’s up, Doc?” wordt uiteraard ook niet achterwege gelaten. De vele bekende sterren halen het uiterste uit hun vaak excentrieke personages. Bovendien laat Joaquin Phoenix met zijn hoofdrol zien dat hij ook over het nodige komische talent beschikt.

Qua stijl en setting stelt ‘Inherent Vice’ in ieder geval niemand teleur. Anderson liet in eerder werk al zien dat hij meester is in het neerzetten van een tijdsperiode (denk aan ‘Boogie Nights’) en ook hier is hij weer glorierijk geslaagd, met als kers op de taart een Oscarnominatie voor kostuumontwerp. De swingende soundtrack is ook het benoemen waard.

Trouw aan de bron is Paul Thomas Anderson in ieder geval gebleven en dit is zeker een gevalletje “love it or hate it”. Het is afwachten of het grote publiek ‘Inherent Vice’ zal omarmen als een nieuwe cultklassieker of zal zien als een van de weinige missers van de gevierde regisseur.

Scott van der Winden

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 5 februari 2015
DVD- en blu-ray-release: 8 juli 2015