Initial D – Tau man ji D (2005)

Regie: Wai Keung Lau, Siu Fai Mak | 106 minuten | actie, drama, romantiek | Acteurs: Shawn Yue, Edison Chen, Jay Chou, Anthony Wong Chau-Sang, Chapman To, Tsuyoshi Abe, Anne Suzuki, Kenny Bee, Liu Keng Hung, Jordan Chan, Kiyohiko Ueki, Kazuo Yashiro, Miki Kuroiwa, Megumi Seitone, Sayaka Takizawa

Voor ons westerlingen is de verleiding groot alle films uit andere culturen bij voorbaat in het hokje arthouse te plaatsen; met name Aziatische producten zijn door hun afwijkende tempo en levensbeschouwelijke inslag een gemakkelijke prooi; misschien telt ook gewoon het feit dat wat bij ons doorkomt aan films uit het Oosten voornamelijk voor een klein en verfijnd publiek bedoeld is.

Voor ‘Initial D’ van de Hong Kongse filmmakers Wai Keung Lau en Siu Fai Mak (‘Infernal Affairs’) moeten we echter een uitzondering maken. ‘Initial D’ is een rasechte tienerfilm, met conflicten tussen jong en oud, ontluikende verliefdheid en een flitsende activiteit als straat-racen; het is niet alleen vanwege de reputatie van de regisseurs dat de film enige aandacht verdient. De doelgroep van ‘Initial D’ wordt in die mate serieus genomen dat onze publiekfilms er nog een puntje aan kunnen zuigen. ‘Initial D’ is qua originaliteit geen ‘Rebel without a Cause’, maar kan de vergelijking toch redelijk doorstaan. Hoofdpersoon Takumi is een zachtaardige jongen die teveel over zich heen laat lopen, met name door zijn vader, die na het overlijden van Takumi’s moeder in een drankzuchtige cynicus is veranderd; ook zijn beste vriend Itsuki, die Jan en alleman voor homo uitmaakt, maar – wordt gesuggereerd – er misschien zelf wel één is, domineert hem. In het straat-racen vindt Takumi een uitlaatklep. Los daarvan staat de liefde die de vrijpostige Natsuki (Anne Suzuki) voor hem opvat, een gegeven dat Takumi fascineert maar hem ook verwart, zeker wanneer zij niet zo onschuldig blijkt te zijn als de romantische tafereeltjes aan het begin doen vermoeden.

De Japanse – voornamelijk door Chinese acteurs gespeelde – jongeren in ‘Initial D’ zijn stuk voor stuk struikelende pubers en toch weet de film ook te overtuigen met stoere actie, met name door de strakke en scherpe beelden van de afdalingen op de bergweg. Een minpuntje is de enigszins geblaseerde houding van hoofdrolspeler Jay Chou wanneer hij achter het stuur zit; de triestige uitstraling van Takumi is in de actiescènes duidelijk minder op zijn plaats. Met de nodige humor – hoewel niet altijd even diepzinnig – en aansprekende karakteracteurs als Anthony Wong wordt de juiste balans toch gevonden; meer dan in een voor een vergelijkbaar publiek bedoelde film als ‘Costa’, waar een in aanleg aardig verhaal toch weer uitmondt op een populariteitspoll.

Het slot van ‘Initial D’ is behartenswaardiger: Takumi wordt een succes, maar niet zonder zwart randje. Het wordt subtiel gebracht en dat is de sleutel tot het genietbaar maken van deze film voor een ouder publiek; misschien zijn factoren als identificatie en particuliere humor een struikelblok voor het uitbrengen van publieksfilms uit verre werelddelen alhier, maar ‘Initial D’ verdient zeker een plek bij de dvd-boer.

Jan-Kees Verschuure