Initiation (2020)

Recensie Initiation CinemagazineRegie: John Berardo | 91 minuten | misdaad, horror | Acteurs: Isabella Gomez, Lindsay LaVanchy, Froy Gutierrez, James Berardo, Gattlin Griffith, Adin Kolansky, Shireen Lai, Patrick R. Walker, Maxwell Hamilton, Bart Johnson, Jon Huertas

Slashers moeten het niet hebben van originaliteit en teren vooral op (goedkoop) effectbejag. Zolang de moorden er maar lekker ranzig, bruut en goor uitzien, vinden fans het al snel goed. Regisseur John Berardo’s ambities reikten verder. Hij wilde met ‘Initiation’ niet alleen een vermakelijke horrorfilm neerzetten maar ook wat maatschappijkritiek uiten én een spannende whodunnit inblikken.

Het siert de regisseur dat hij veel te vertellen heeft. Bij het genre van slashers gaat het principe ‘kill your darlings’ extra hard op en laat Berardo nu juist zo’n lieve man zijn! Hij durft namelijk niet te snijden in zijn script en dat nekt hem uiteindelijk…

In ’Initiation’ draait het om een studentenkliek. Tijdens een wilde nacht waarin de alcohol rijkelijk vloeit, wordt een bewusteloos meisje door een vriendin aangetroffen in de slaapkamer van een student. Deze student is niet alleen. Twee jongens en een gedrogeerd meisje: daar heeft zich wat naars afgespeeld! Terwijl de vriendin op onderzoek uitgaat om te zien wat er is gebeurd in die kamer, blijkt er op de campus een moordenaar rond te lopen. Deze killer heeft het op studenten met een dubieuze reputatie gemunt.

Berardo trekt de aandacht met het drama rond de gedrogeerde studente. Helaas slaagt hij er niet in om de interesse vast te houden. Dat heeft te maken met slecht acteerwerk, de cartooneske weergave van studenten en genrewisselingen. Melodrama wordt ineens vermengd met een detective-twist en een paar redelijke brute moordpartijen.

Voor een melodrama wordt het drama te casual uitgewerkt terwijl de horrorelementen veel te laat en fragmentarisch plaatsvinden (de eerste moord zie je pas na ruim een half uur). Ook verliest ‘Initiation’ momentum met de introductie van zijpersonages die puur in de film geschreven zijn om als verdachte te dienen. Een overdreven boze vader en een nerdy stalker bijvoorbeeld moeten voor mysterie zorgen maar worden niet uitgediept.

Het is goed dat Berardo wat over date-rape wil zeggen maar zijn boodschap raakt ondergesneeuwd door allerlei randzaken. Toch is ‘Initiation’ een film die je graag van begin tot eind afkijkt. Onvoorspelbaarheid is een groot goed. Krappe voldoende voor een slasher die meer wil zijn dan een simpele genrefilm.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 31 maart 2022
VOD-release: 30 juni 2022 (Pathé Thuis)