Inkheart (2008)

Regie: Iain Softley | 106 minuten | avontuur, familie, fantasie | Acteurs: Brendan Fraser, Andy Serkis, Eliza Bennett, Paul Bettany, Alex Argenti, Stephen Armourae, Leeroy Bailey, Adam Bond, Jim Broadbent, Mike Busson, Jessie Cave, Esme Clark, Isabella Clark, Jamie Foreman, Jay Fuller, Rafi Gavron, Antonio Gil, Mike Godfrey, Sienna Guillory, Toby Iyan, Matt King, Helen Mirren, Stephen Modell, Mirabel O’Keefe, Lesley Sharp, Steve Speirs, Tereza Srbova, David Stevenson, Richard Strange, Marnix van den Broeke, Dominik Danielewicz    

‘Inkheart’ is oorspronkelijk een boek, een bestseller van Cornelia Funke (is er ooit wel eens een geflopt boek verfilmd?). Het boek, geschreven voor nog-net-niet-pubers, luidt het begin in van een trilogie, hoe kan het ook anders. Een verhaal gewoon in één keer vertellen is niet hip en bovendien lang niet lucratief genoeg. Je kunt het beter in minimaal drie keer doen, want dan blijft de kassa tenminste rinkelen. En als het verhaal de moeite waard is en de uitvoering, ach ja, dan willen we daar best drie delen van lezen, dan wel zien, toch? We dompelen ons graag onder in kant-en-klaar vermaak, lekker zoet, lekker sappig, even wegdromen, even genieten. Maar is ´Inkheart´ wel zo lekker? Krijgen wij hier ons buikje van rond en vooral: gaan we voldaan terug naar huis na het zien van deze film?

De populariteit van het boek doet vermoeden dat met het verhaal niets mis is. Maar het basisgegeven lijkt niet voldoende uitgewerkt, althans, in de film dus. Niet dat dingen ‘echt moeten kunnen’, heus niet. Je hoeft geen kind van vijf te zijn om eindeloos mee te kunnen gaan in de wildste fantasieën van schrijvers, theater- en filmmakers, maar het moet wel meeslepend gebracht worden. Er moet iets heel overtuigends, of moois gebeuren, om ons wantrouwen weg te nemen, om ons, de kijkers te doen besluiten: okay, hier gaan we in mee. En dat gebeurt niet. Het lijkt er een beetje op dat het script is afgeraffeld. Wat in een boek werkt, werkt niet altijd op het witte doek.  In het begin nog wel even, maar naarmate het verhaal vordert halen nieuwe personages en nieuwe situaties de geloofwaardigheid van het basisgegeven steeds verder onderuit. De verklaring van ‘hoe het zo gekomen is’ en de consequenties daarvan, maken geen indruk. Dan neem je als kijker afstand ga je steeds meer foutjes zien, meer slordigheden, meer mazen in het net. En dan ineens komen de ensceneringen en plotwendingen goedkoop over, vooral aan het einde.

Misschien is het moment daar om eens inderdaad een boek te verfilmen dat volledig geflopt is, want dan worden de makers wellicht nog een beetje uitgedaagd. En komen we niet meer weg zonder het zorgvuldig uitwerken van het scenario. Dan komt een hooggeschoolde actrice als Helen Mirren, die ongetwijfeld tekende voor een leuke avonturenfilm wat beter uit de verf en kunnen Paul Bettany en Andy Serkis hun talenten inzetten in een project dat die talenten beloont. Met ‘Inkheart’ stelt regisseur Ian Softley, die in zijn eerdere carrière redelijk overtuigde met films als ‘Wings of the Dove’ (1997) en ‘K-PAX’ (2001) een beetje teleur. Hij is er niet in geslaagd het best vergezochte gegeven van ‘Inkheart’ geloofwaardig te verfilmen voor een publiek ouder dan zes jaar. Als dat de bedoeling was kan het, maar het houdt niet over.

Arjen Dijkstra

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 16 april 2009