Inside Job (2010)

Regie: Charles Ferguson  | 108 minuten | misdaad, documentaire

De economische crisis van 2008 is aan niemand onopmerkzaam voorbij gegaan. Miljoenen mensen verloren hun banen en huizen, banken vielen om en vroegen steun aan de staat. Wereldwijd heeft de crisis meer dan 20 triljoen dollar gekost. ‘Inside Job’ geeft aan de hand van intensief onderzoek en uitgebreide interviews met belangrijke financiële insiders, academici, journalisten en politici een analyse van alle oorzaken en gevolgen van deze crisis. Niemand minder dan Matt Damon is de voice-over van deze onthullende documentaire.

Hoe heeft het allemaal zo mis kunnen gaan? Was er dan niemand die eerder had kunnen ingrijpen? Zijn we voor de gek gehouden? De vragen zijn simpel, de antwoorden schokkend. ‘Inside Job’ richt zich in de eerste plaats op de oorzaken en achtergrond, maar ook de gevolgen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat de financiële markt een malafide bedrijfstak was geworden. De bonussen, salarissen en onderlinge afspraken en vooral de leugens. Iets waar je als ‘gewone burger’ vol ongeloof naar zit te kijken.

De interviews zijn goed, er wordt doorgevraagd op de momenten dat het nodig is en de vragen worden gesteld die je als kijker op de bank ook wilt weten. Een aantal belangrijke spelers weigeren voor de camera toelichting te geven, dat is misschien jammer, maar het feit dat ze niet mee willen doen, zegt misschien al meer dan genoeg. Aan de hand van grafieken waarvan op kundige wijze animaties zijn gemaakt wordt alles zelfs voor de minst economisch onderlegden onder ons nog inzichtelijk.

‘Inside Job’ is zeer vakkundig gemaakt, de informatie wordt goed gedoseerd en de documentaire neemt de kijker serieus. Het is geen eenvoudige materie, maar toch wordt alles tot in de kleinste details goed en begrijpelijk uitgelegd. Daarmee bewijst deze documentaire de gehele wereld een grote dienst. Dit is namelijk een crisis die veel mensen raakt, over de hele wereld. Verplichte lesstof voor iedereen die niet bang is om te weten hoe de vork precies in de steel steekt. Hoe verbijsterend dat soms ook kan zijn.

Grietje de Heer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 5 mei 2011