Inside Ring – Le premier cercle (2009)

Regie: Laurent Tuel | 95 minuten | actie, thriller, misdaad | Acteurs: Jean Reno, Gaspard Ulliel, Vahina Giocante, Sami Bouajila, Isaac Sharry, Alberto Gimignani, Eric Challier, Julian Negulesco, Franco Trevisi, Albert Goldberg, Mirza Halilovic, Vladimir Milivojevic, Nicolas Bridet, Tony Gaultier, Jean-Paul Zehnacker, Philippe Leroy, Gisèle Casadesus, Ruben Bakar, Alain Zef

Jean Reno maakte naam met films als ‘Nikita’ (1990), ‘Leon’ (1994), ‘Mission: Impossible’ (1996), ‘Wasabi’ (2001) en ‘The Da Vinci Code’ (2006). Vaak in de rol van typische actieheld, dwarse rechercheur of hardvochtig crimineel. Zijn uitstapjes naar het romkom- en komediegenre (‘French Kiss’, 1995 en ‘Roseanna’s Grave’, 1997) vielen bij het publiek in minder goede aarde.

In ‘Inside Ring’ (‘Le premier cercle’) speelt hij weer een rol zoals we die van hem kennen. Als Pater Familias Milo Malakian staat hij aan het hoofd van een misdaadbende die zich aan de kust van Frankrijk vooral op autodiefstal en roofovervallen toelegt. Een bende die door rechercheur Saunier (Sami Bouajila) kort op de huid wordt gezeten. Saunier en Milo hebben een verleden samen. Ze stonden al eerder in een vuurgevecht tegenover elkaar en dat liep voor beide partijen slecht af. Milo zou graag zien dat zijn zoon Anton, gespeeld door Gaspard Ulliel uit ‘Hannibal Rising’, hem -als de tijd daar is- opvolgt als bendeleider. En daar, zo vertrouwt hij Anton toe, zijn soms harde beslissingen voor nodig. Om aan het roer te kunnen blijven staan moet je af en toe wel eens iets doen wat tegen je natuur in gaat.

Anton kan slecht leven met de onnodige gewelddadigheden die bij sommige klussen schijnen te horen. Sinds hij zijn vriendin Elodie, de verpleegster van zijn oma, heeft leren kennen, zou hij graag een normaal bestaan met haar opbouwen: met een lap grond, een eigen hotel en een paar hobbypaarden. Papa Milo ziet deze ontwikkelingen met lede ogen aan (niet al te moeilijk bij Reno…) en probeert uit alle macht zijn zoon te behouden voor de georganiseerde misdaad. Als Anton aan den lijve merkt hoe ver zijn vader hierin gaat, komt hij in gewetensnood. Hij confronteert zijn vader, maar deze weet hem over te halen om nog een laatste grote klus te doen. ‘Daarna laat ik je los,” zo vertrouwt Milo hem toe. Saunier is echter op de hoogte van de plannen en de spectaculaire overval mondt uit in een nieuwe, gewelddadige confrontatie met tragische afloop.

‘Inside Ring’ is een film over keuzes maken en hoe die uit kunnen pakken. Een film ook die zich in een iets te traag tempo voltrekt. Verder worden de actiescènes iets te plichtmatig in beeld gebracht, dus er is maar weinig wat deze film boven de middelmaat doet uitstijgen. Okay, Reno is terug als ‘bad guy’, maar dit is niet een juweeltje op zijn palmares. Gaspard Ulliel overtuigt iets meer en natuurlijk is Vahina Giocante een prachtige dame, maar al met al blijft ‘Inside Ring’ een te zwakke poging te komen tot een misdaaddrama met een twist en psychologische diepgang. Ondanks de eindscène…

Ruud Stift