Inside the 50 Shades: Real Women Confess (2013)

Regie: David ‘Kane’ Garcia | 57 minuten | documentaire

Als filmrecensent stap je soms een wereld binnen die je als betalende bioscoopbezoeker nooit zou betreden. Zoals de wereld van documentaire ‘Inside the Fifty Shades: Real Women Confess’. Hierin vertellen vrouwen (en een paar mannen) wat hen aantrekt in BDSM. Dit is een seksuele praktijk die plotselinge populariteit verwierf door de literaire bestseller ‘Fifty Shades of Grey’.

BDSM staat voor allerlei vormen van seksueel genot waarbij de ene partij domineert en de andere gehoorzaamt. Van eenvoudige billenkoek tot het betere snijwerk. Van handboeien tot zwepen tot tangen en klemmen en kaarsen en staven en bullenpezen en voorbindknotsen en nog veel meer. In ‘Inside the Fifty Shades’ wordt het besproken door vrouwen en mannen die met deze hobby hun dagelijkse boterham verdienen. Zij worden betaald om de meester of de slaaf uit te hangen, als acteur in films of als dienstverlener voor een rijke clientèle.

Dit laatste zorgt ervoor dat de meeste geïnterviewden jong en aantrekkelijk zijn. Bovendien zijn zij opvallend welbespraakt. Het nadeel is dat er nauwelijks nog een relatie is met de ingedutte burgervrouw, die overdag netjes op kantoor werkt en ‘s avonds gewapend met mattenklopper en wasknijpers haar huwelijk een oppepper geeft. En is dat niet de doelgroep van ‘Fifty Shades of Grey?’

‘Inside the Fifty Shades’ kent een afwisseling van gesproken woord en gespeelde scènes. Terwijl de ontboezemingen geen enkel taboe mijden, zijn de beelden van een opvallende truttigheid. In lingerie gestoken mannen en vrouwen die elkaar voorzichtige klapjes geven, een jong stelletje dat gekleed en wel ligt te droogfokken. Maar meer ook niet. Die beelden voegen niets toe aan het gesproken woord en houden de boel alleen maar op.

Uit deze aardige documentaire kun je voorzichtig twee conclusies trekken. Ten eerste dat het genot van deze mannen en vrouwen authentiek is. Ten tweede dat de drijfveer van deze seksuele voorkeur vaak stamt uit een duistere achtergrond, zoals wat loshangende zinnen over opstandige jeugdjaren en meedogenloze ouders doen vermoeden. Deze documentaire laat zodoende eigenlijk zien dat BDSM, mits voorzichtig en respectvol gedaan, vooral als fysieke vorm van psychotherapie prima werkt. Wij pleiten dan ook voor onmiddellijke opname in het basispakket.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

VOD-release: 10 februari 2015